Poštovani,
pozivamo vas na Kreativnu radionicu koja će se održati u utorak 18.06.2024. godine, 11h u Galeriji Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti, a koja je dio projekta prekogranične saradnje „Zajedno za kulturni turizam“, koji provode Bosanske rukotvorine/BHcrafts, u saradnji sa organizacijama Etno mreža i NALED iz Srbije.
Fokus projekta su očuvanje i promocija tradicionalnih tehnika ručnog rada, koje predstavljaju važan dio kulturnog naslijeđa u obje države.
Ideja da se tehnike ručnog rada uvedu u školski program, kao dio praktične nastave. Ova radionica ima za cilj prezentovati tehnike filcanja nastavnom osoblju, iz nekoliko sarajevskih srednjih škola; ­­­­­­­­­­­­­­­­­JU Srednja škola primijenjenih umjetnsoti Sarajevo, Prva Gimnazija Sarajevo, JU Srednja ugostiteljsko-turistička škola Sarajevo, JU Srednja poslovno-komercijalna i trgovačka škola Sarajevo.
Postoje dvije tehnike filcanja, to je suho i mokro filcanje. Svaka tehnika naravno ima svoju prednost.
Filcanje je tehnika prerade vune koja se temelji na svojstvu vlakana gdje se usljed mehaničkog djelovanja a uz pomoć odgovarajućih alata, vlakna međusobno upliću u čvrstu strukturu. Za filcanje vuna se nakon češljanja ne prede u nit, nego se sirova koristi za željenu tehniku filcanja. Filcana tkanina je dakle netkana tkanina od vune.
Našu Školu već obilježava očuvanje tradicije kroz postojeće nastavne predmete i odsjeke a saradnja sa Bosanskim rukotvorinama/BH Crafstom, na ovom projektu, to dodatno naglašava. Razlog zašto je ova Kreativna radionica posebno interesantna jeste njen fokus na nastavno osoblje. Cilj Radionice jeste približavanje tehnika filcanja vune nastavnicima srednjih škola kako bi sami, kroz lično iskustvo i usvajanje novih znanja procijenili da li ima prostora za uvođenje istih u nastavni proces, a sve u svrhu očuvanja tradicije, razvijanja mašte i otvaranje novih mogućnosti mladima.
Konačan cilj nam je mladim ljudima budućim „čuvarima“ tradicije predstaviti ovaj važan dio kulturne baštine, potaknuti ih na razmišljanje o mogućnostima koje pruža usvajanje neke od ovih tehnika, i motivisati ih da dio vremena, koje provode ispred ekrana, zamjene kreativnim i praktičnim radom.
Dobro nam došli.