Poštovane,
pozivam Vas na otvaranje Izložbe maturskih radova pod nazivom “Jedna ruža”, u srijedu 5. 6. 2024. godine u 12:30h, Galerija Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo. Izložba nosi naziv po radu učenika Tarika Glavaševića, koji je bio inspiracija za ovu izložbu.
Maj je prošao, stigli su topli dani ranog ljeta… Sve su ruže grada Sarajeva u svom punom sjaju. Svaka ruža lijepa je na svoj način. Ne mora biti skupa, njegovana, bogata, mažena i pažena da bi bila lijepa i da bi mirisala zanosno. Stiže nova generacija mladih umjetnika. Svake godine Izložba maturskih radova ima za cilj promovirati ohrabriti mlade autore, dodjeliti nagradu Vladimir Vojinović Žuti za najzreliji umjetnički rad. Pohvaliti one koji su bili izvrsni u učenju i vladanju.
Čarobni svijet umjetnosti, osjetit se najbolje u “umjetničkoj školi”. Ljepota boje i srdačnu atmosferu druženja u školskim ateljeima naši učenici nikada ne zaboravljaju. Profesori koji su i sami umjetnici, sa puno pažnje posvetili su se učenicima razvijajući i usmjeravajući njihovu darovitost, maštu, umjetničke kvalitete, osnažujuči njihove individualne poetike i formirajući visoke estetske vrijednosti. Time smo stvorili važne preduslovi za dalje kultiviranje njihovog pojedinačnog likovnog izraza i dali veliki doprinos njihovim opredjeljenjima i putevima. Pokušavamo mlade ljude upoznati o strasti prema umjetnosti, otkrivanju novih kreativnih svjetova, zajedništvu.
“U svakoj bašti raste po jedna ruža
I svako ima nekog da mu ruke pruža
I ja imam tebe, ružo moja
Tebe jednu, sto nespokoja”
Dino Merlin