Danas se širom svijeta obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava – 23. april.
Svjetski dan knjige i autorskih prava čuva uspomenu na ljude koji su dali veliki doprinos kulturnoj i književnoj baštini svijeta: Servantesu, Šekspiru, Nabukovu i dr.
Da se u našoj školi knjigama ne posvećuje pažnja samo jedan dan u godini nego da su knjiga i čitanje dio naših svakodnevnih nastavnih i vannastavnih aktivnosti, pokazuje, između ostalog, naše i ovogodišnje učešće na 35. Međunarodnom sarajevskom sajamu knjiga 2024. Book Fair – „ Riječ“, na kojem smo se predstavili izložbom „Old and new is a cool“, izložbom radova jednog od naših šest odsjeka – Odsjeka likovno-grafičke opreme i ilustracije knjige, učenika pod mentorstvom profesorice Elmine Suljević, kao i raritetnim izdanjima koja posjeduje školska biblioteka. Našu izložbu tokom trajanja sajma posjetio je veliki broj posjetitelja: građana ljubitelja umjetnosti, učenika osnovnih i srednjih škola, bibliotekara, književnika i drugih eminentnih ličnosti našeg grada i države.
Odlukom Programskog savjeta Sajma našoj školi je za ovo učešće i izložbu uručena i zahvalnica.
I danas ćemo ovaj značajan dan obilježiti u školskoj biblioteci slaveći njeno veličanstvo knjigu. Na poziv BAM asocijacije, posvetit ćemo ga našem nedavno preminulom bardu književnosti Abdulahu Sidranu uz moto ovogodišnjeg Dana knjige, dozvoljavajući sebi slobodu naizgled male, ali znakovite preformulacije kultne rečenice iz njegovog filma „Sjećaš li se Doli Bel: „ČITAJUĆI, SVAKOGA DANA U SVAKOM POGLEDU SVE VIŠE NAPREDUJEM’“.
Knjiga je savršen izum, kako kaže Umberto Eko, „koji se ne može učiniti boljim nego što jeste. U tom pogledu ona je slična točku – knjiga je i poput kašike, čekića ili makaza. Kada ste ih jednom izmislili, ne možete ih više učiniti boljim!“