Zadnje srijede mjeseca februara obilježava se Dan ružičastih majica , dan koji je posvećen promociji borbe protiv vršnjačkog nasilja.
Sa željom da skrenu pažnju na sveprisutniji problem vršnjačkog nasilja, učenici, nastavnici i stručna služba Srednje škole primijenjenih umjetnosti su tokom mjeseca februara organizovali niz aktivnosti. Tako su na časovima odjeljenskih zajednica, izradom plakata, prezentacija i kroz upoznavanje s medijskim natpisima, učenici i razrednici realizirali teme koje se tiču prevencije vršnjačkog nasilja. Radionice su bile usmjerene na edukaciju o važnosti poštivanja različitosti, značaju empatije u stvaranju sigurnog i podržavajućeg okruženja, u kojem se svi mogu razvijati bez straha od nasilja.
Jedna od aktivnosti u kojoj su učestvovali učenici naše škole je i održavanje okruglog stola povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja – Dana ružičastih majica. Okrugli stol na temu “Mitovi o vršnjačkom nasilju” je održan 26.02.2024. godine u amfiteatru Treće gimnazije, a u njemu su, pored učenika naše škole, učestovali i učenici Treće gimnazije, Srednje škole “28. juni” i Srednjoškolskog centra Vogošća.
Članovi Vijeća učenika su Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja obilježili ranijim kreiranjem ružičastih majica od papira, koje su podijelili učenicima. Učenici su tokom radionica u svojim odjeljenjima ispisali poruke koje promoviraju borbu protiv nasilja, a na jučerašnji dan članovi Vijeća učenika su ih zalijepili na vratima svih učionica.
Nasilje među školskom djecom i mladima je dugo poznat fenomen koji tek početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka biva prepoznat kao istinski velik problem. Vršnjačko nasilje se od tada počinje sve više povezivati sa određenim psihološkim teškoćama kod djece koja su ga doživjela. Posljednjih godina ono postaje sve češće, i možemo ga prevenirati samo zajedničkom saradnjom učenika, roditelja, nastavnika, stručne službe, ali i šire društvene zajednice. Međusobnom podrškom i saradnjom stvaramo podržavajuće i sigurno okruženje u kojem se djeca i mladi ljudi ne ustručavaju iznijeti svoje bojazni i probleme.