Obilježavanje Svjetskog dana čitanja naglas / World Reading Aloud Day pokrenula je organizacija LitWorld 2010. godine.
Danas (7.2.2024.g.) smo se i mi priključili obilježavanju ovaog značajnog datuma u našoj školskoj biblioteci, pod motom „Čitanje pripada svima“. Pogledali smo obraćanje Caitlin Cassaro, direktorice LitWorld-a povodom ovog dana. Čitali jedni drugima omiljene dijelove priča, romana, stihova… želeći ukazati na važnost čitanja naglas i činjenicu da je važno čitati svima, a ne samo djeci najmlađeg uzrasta.
Mnogi važni dokumenti i strategije vezane uz čitanje naglašavaju da je upravo metoda glasnog čitanja ključna za razvijanje čitalačkih navika i kasniji uspjeh u školi te općenito uspjeh u sticanju znanja i vještina.
Čitanje naglas je vrlo važno i donosi mnoge benefite: razvija vještinu slušanja, obogaćuje rječnik, razvija razumijevanje za društvene probleme i važan je segment budućeg uspješnog razvoja djeteta. Svjetski dan čitanja naglas trebao bi pokazati svijetu kako pravo na čitanje i pisanje pripada svima. Djeca i odrasli širom svijeta, slaveći moć riječi kreiraju društvo koje će omogućiti svakom, baš svakom djetetu pravo na obrazovanje te pristup knjigama i tehnologiji.
Naši videozapisi čitanja naglas, uskoro.
I na kraju, ali ne i manje važno – glasno čitanje je zabavno!