U petak 01. decembra 2023. održana je edukativna interaktivna radionica sa učenicima I, II, III i IV razreda u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti u Sarajevu.
Prema unaprijed pripremljenim materijalima tima Instituta za društvena istraživanja, radionicu „Od A do S…sextinga i sextortiona“ održala je bibliotekarka Amina Abdulahović uz podršku profesorica Amre Patković, Elmine Suljević, Emine Ćosibegović, Hatidže Omanović-Radmilović i Lejle Bušatlić. Emina Adilović, saradnica za istraživanje Instituta za društvena istraživanja FPN UNSA, prisustvovala je radionici i opservirala način na koji učenici razumijevaju teme sigurnog korištenja interneta.
S obzirom da se tematska radionica fokusirala na niz problemskih i realnih situacija sa kojima se djeca susreću prilikom komuniciranja i razmjenjivanja informacija na internetu, učenici su pružili uvid u vlastita iskustva, te uz pomoć profesorica i bibliotekarke zajedno definirali oblike problematičnog ponašanja. Učenici srednje škole primijenjenih umjetnosti vlastite ideje izrazili su također i kroz edukativne videomaterijala koje su kreirali prije održavanja same radionice i likovne radova koji su nastajali na radionici.
Zahvaljujemo se direktorici škole Elmi Alić-Šobot na kontinuiranoj podršci i razumijevanju značaja aktivnosti koje promovišu učenje i podučavanje o govoru mržnje, međusobnom razumijevanju i kulturnoj raznolikosti u digitalnom okruženju.
Ova aktivnost realizirana je u okviru projekta „Youth 4 Inclusion, Equality & Trust“.