Danas smo ugostili učenike Srednje škole likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića iz Mostara, njih 30. Došli su u pratnji svojih profesora: Zorice Miloš, prof.vjeronauka, Marijane Filipović i Ivice Kraljevića profesora slikarstva i Dražene Madžar, prof. engleskog jezika.
Posjeta je realizovana na inicijativu predstavnice Vijeća roditelja Srednje škole likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića, dr. sc. Sandre Soče Kraljević, inače profesorice Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, čija je kćerka Anica Kraljević maturantica pomenute škole na Odsjeku modnog dizajna. Zahvaljujemo se profesorici Soče- Kraljević na realizaciji ideje koja se rodila na prošlogodišnjem Sajmu knjiga, kada je sa kćerkom Anicom posjetila našu izložbu „Stare i rijetke knjige“ kojom smo se predstavili na Sajmu, a koju su realizirali naš pokojni profesor Boris Čistopoljski i bibliotekarka Amina Abdulahović. Ljubitelji knjiga i umjetnosti brzo nađu zajednički jezik, pa je tom prilikom predložena saradnja do koje je došlo realizacijom današnje posjete zahvaljujući velikom trudu i zalaganju prof. Soče-Kraljević.
Gosti su obišli našu školu u pratnji bibliotekarke, a na odsjecima su ih profesori upoznali sa radom svakog od odsjeka. Pozdravila ih je i naša direktorica mr. Elma Alić- Šobot.
U razgovorima se govorilo o mogućem nastavku saradnje, zajedničkim izložbama, projektima i sl. Nadamo se da ćemo već na proljeće krenuti ka našoj divnoj Hercegovini i prelijepom Mostaru u uzvratnu posjetu. Ovakvi susreti nose sa sobom radost povezivanja i druženja, kao i razmjenu iskustava. Umjetnost nas čini boljim ljudima i kako je istakao naš porfesor Adis Lukač u današnjem obraćanju učenicima, njihovo je da istražuju i rade, da mnogo čitaju i da budi pravi umjetnici. Umjetnici – misionari lijepog, jer zadatak umjetnika i jeste da ovaj svijet učine ljepšim, pogotovo danas kada je svijet postao vrlo ružno mjesto, navodeći im primjer velikog Mikelanđela koji je radio do posljednjeg daha i onda kada su mu se svi prsti na rukama iskrivili, jer, naglasio je, umjetnici odlaze u penziju, ali nikada u mirovinu.