Naša škola se dana, 1. novembra 2023. godine, pridružila projektu pod nazivom „Pamćenje svijeta – otrgnuto od zaborava“, pokrenutog povodom obilježavanja trideset i prve godišnjice uspostavljanja UNESCO-vog programa „Memory of the World“.
Učenici prvih razreda u pratnji direktorice škole, Elme Alić-Šobot, razrednika Ia razreda, Danila Krese i bibliotekarke Amine Abdulahović posjetili su Gazi-Husrev-begovu biblioteku.
Gazi Husrev-begova biblioteka, u saradnji sa JU Institutom za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo organizovala je prikazivanje nagrađivanog dokumentarno-igranog filma o Gazi Husrev-begovoj biblioteci pod nazivom „The Love of Books: A Sarajevo Story“ (Ljubav prema knjigama: Priča o Sarajevu) koji govori o spašavanju knjiga i rukopisa u opkoljenom Sarajevu. Idejni producent i koproducent filma Nidal Magrabi, rodom iz Bosne i Hercegovine, kaže kako je ovo dokument o hrabrim ljudima koji su rizikovali vlastite živote kako bi spasili bosanskohercegovačku baštinu.Cilj projekta je podizanje svijesti kod mladih o važnosti razumijevanja značaja kulturne baštine i njene zaštite.
Nakon odgledanog filama učenici su pogledali i novu postavku muzeja Gazi-Husrev begove biblioteke.
Zahvaljujemo se uposlenicima Gazi- Husrev begove biblioteke i uposlenicima JU Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo na ljubaznom prijemu i ugodnom druženju. Bilo je ovo izvanredno iskustvo i prilika za učenje naših učenika.