Univerzitet u Sarajevu 27. oktobra 2023. godine obilježio je Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama u Bosni i Hercegovini pod motom Zelene biblioteke.
Cilj Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama je podsjetiti građanke i građane na važnost učešća biblioteke u izgradnji društva znanja. Biblioteke (javne, akademske, školske, specijalne) partneri iz Bosne i Hercegovine će 27. oktobra 2023. godine učestvovati u promociji bibliotečko-informacijskih usluga nudeći građanima različite edukativne sadržaje (promocije, večeri poezije, okrugle stolove, izložbe i sl.).
Partneri u obilježavanju Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u Bosni i Hercegovini su: Univerzitet u Sarajevu, Sveučilište u Mostaru i Kantonalna i univerzitetska biblioteka Bihać.
Naša škola već tradicionalno uzima učešće u obilježavanju ovog značajnog datuma.
Ove godine naša bibliotekarka Amina Abdulahović i bibliotekarka JU Četvrte gimnazije, Nihada Muratović održale su radionicu na temu Zelene biblioteke u čitaonici Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u terminu od 10:00-12:00 sati, za učenike osnovnih škola : „Safvet-beg Bašagić”, Druge osnovne škole Hrasnica i Osme osnovne škole “Amer Ćenanović”, a uz pomoć naših učenica: Mićević Helene III b, Šahman Iman Ia, Hodžić Mie Ia, Tripković Lane Ia i Džinović Eme IVa. Učenice su čitale priču iz knjige koju je izradila naša učenica Ema Džinović – „Čuvar šume“. Osnovci su nakon odslušane priče radili ilustracije onoga što su čuli i razgovarali sa bibliotekarkama o važnosti čitanja i očuvanja okoline. Nakon radionice svi zajeno zasadili su drvo u krugu Kampusa, želeći ukazati na značaj zdravog okoliša.