Čast nam je i zadovoljstvo što smo dio trećih po redu Dana umjetnosti UNSA koji se ove godine organiziraju inspirani riječima nedavno preminulog Edgara Henrya Scheina, svjetskog stručnjaka za organizacijsku kulturu i liderstvo: ″Umjetnost i umjetnici potiču nas da više vidimo, više čujemo i više osjetimo od onog što se događa u nama i oko nas”.
Naš školski projekat Interdisciplinarni pristup stvaralaštvu slikara Behaudina Selmanovića Selmana uvršten je u program Dana, čime smo pokazali da je Projekat koji smo radili značajan za širu kulturnu javnost.
Dakle, mi smo ove školske godine planirali i realizirali (u periodu februar-maj 2023.god.) u našoj školi – JU Srednja škola primijenjenih umjetnosti Sarajevo:
Projekat Interdisciplinarni pristup stvaralaštvu Behaudina Selmanovića Selmana.
Ciljevi projekta su nam bili:
• razviti kritičko promišljanja kroz vođeno-istraživačko učenje;
• izgraditi estetske kriterije;
• upoznati učenike sa bosanskohercegovačkim naslijeđem s posebnim ostvrtom na opus Behaudina Selmanovića i njegovo pozicioniranje u širem kontekstu europske umjetnosti 20. stoljeća
• povezati nastavne sadržaje kroz interdisciplinarni pristup.
Nositelji projekta bili su Aktiv nastavnika stručne i stručno-teorijske nastave (Odsjek Slikarstvo, Vajarstvo, Likovno-grafička oprema i ilustracija knjige i Reklamna grafika), Aktiv nastavnika općeobrazovne nastave (BJK, HJK, SJK, Geografija, Filozofija s estetikom i Informatika ), bibliotekar škole, uz koordinaciju direktorice škole.
Posljednja faza našeg Projekta podrazumjeva prezentaciju urađenog. Nastali su zaista vrijedni radovi koje predstavljamo izložbom u okviru pomenutih Dana umjetnosti UNSA, a sam Projekat predstavit ćemo korz prezentaciju i virtualnu galeriju, u Rektoratu Univerziteta, u petak, 26.05.2023. godine sa početkom u 10:30 sati.
Pozivamo Vas da prisustvujete prezentaciji urađenog i time još jednom svi zajedno ukažemo na značaj umjetnika Behaudina Selmanovića Selmana, kao i umjetnosti uopšte.
S poštovanjem,

D I R E K T O R I C A
Mr. Elma Alić-Šobot