Bosanskohercegovački likovni umjetnik, scenograf i kostimograf Osman Oma Arslanagić predstavio je samostalnu izložbu “Tragovi pored puta”.
U Galeriji Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu predstavljeno je 20 radova koji su nastajali u dužem vremenskom periodu inspirisani kultnom zbirkom zapisa Ive Andrića “Znakovi pored puta”.
“Ovi umjetnički radovi nastali su iz igre, jer čovjek jednim svojim dijelom uvijek ostaje dijete. Svoje izlete u planine i godišnje odmore provodim u potrazi za izgubljenim predmetima. Elemente ovih slika pronalazio sam napuštene od ljudi, napoštene od prirode i dovodio sam ih u novi kontekst. Mogli bismo reći da je to smeće koje je postalo umjetnost. Ovi radovi upravo govore o tome da igra ne smije prestati.
Ovo je takođe i susret te igre i historije umjetnosti. Na slikama se mogu vidjeti elementi i motivi sa srednjovijekovnih bosanskih stećaka. Poruka iz Andrićevog djela je da mi koji se bavimo umjetnošću imamo zadatak da uvijek gledamo pored sebe i da tražimo te skrivene znakove i tragove pored puta”, rekao je umjetnik Osman Oma Arslanagić.
Svi radovi nastali su u tehnici asamblaža koja je svojstvena umjetniku Arslanagiću i kao scenografu, jer iz dvodimenzionalnog crteža izlazi u prostor reljefa.
“Kao profesor scenografije i kostima na Akademiji scenskih umjetnosti, specifično je da se Oma Arslanagić kod nas predstavlja sa asamblaž radovima. To je kolaž u reljefnom obliku, a nama je interesantno da učenici vide na koji način jedan umetnik može nekoncvencionalno da se izražava, a da ipak ostane artikulisan u formi, izrazu, boji, obliku i motivima”, istaknula je Elma Alić Šobot, direktorica Srednje škole primijenjenih umjetnosti.
Historičarka umjetnosti i profesorica Lejla Bušatlić naglasila je da je asamblaž integriranje svakodnevnog, upotrebnog predmeta u prostor umjetničkog djela, te da kroz historiju umjetnosti možemo ovu tehniku pratiti od Marcela Duchampa. Razlika upotrebnog predmeta i umjetničkog djela je da ovo drugo nema svoju upotrebnu komponentu ali ima umjetničku vrijednost. Ove dvije sfere na taj način se povezuju u novi umjetnočki izraz.

Izložba se može pogledati svaki radni dan od 10,00 do 14,00 u Galeriji Srednje umjetničke škole u Sarajevu.

Izvor: www.radiosarajevo.ba