U galeriji Srednje škole primijenjenih umetnosti u Sarajevu, danas je otvorena izložba na kojoj su predstavljeni radovi dviju umjetnica koje ujedno i predaju u ovoj školi.

Akademska kiparica Lejla Ćehajić i grafička dizajnerica Emina Lagumdžija predstavile su svoje radove čija je poveznica angažirana umjetnost.

“Skulpture koje sam izložila su iz različitih opusa i nastajale su u zadnjih deset godina. Namjerno sam predstavila kombinaciju skulptura u različitim tehnikama i u različitim konceptima: bronza, keramika, miks media, žica, drvo, crteži u prostoru i kombnacija s upotrebnim predmetima. Željela sam da učenici vide i shvate širinu skulpture kao načina izražavanja, kroz koje sve medije mogu da se izraze i da ne moraju biti ničim ograničeni”, rekla je Lejla Ćehajić.

Kao profesorica, Ćehajić je tokom jedne školske godine bila razrednica Emini Lagumdžija koja danas, zajedno s njom, predstavlja radove na ovoj izložbi: “Sretna sam kada vidim da neko od naših bivših učenika uspije kao umjetnik. Emina Lagumdžija je veoma talentovana, ali talenat je tek mali procenat uspjeha, a sve ostalo je rad i volja da se stvara. Sretna sam da je izabrala ovaj put”, izjavila je Lejla Čehajić.

Mlada umjetnica Emina Lagumdžija, nekadašnja učenica ove škole. Kolažima se bavi već godinama, a zajedno s plakatima oni predstavljaju njeno aktivističko djelovanje.

“Kroz ovu izložbu imamo priliku predstaviti učenicima važnost društvene angažiranosti u umjetnosti. Ove dvije umjetnice koriste umjetnost kako bi ukazale na određene društvene probleme, a komuniciraju kroz različite likovne forme”, istaknula je Elma Alić Šobot, direktorica Srednje umjetničke škole u Sarajevu.

Izložba se može pogledati svaki radni dan od 10,00 do 14,00 sati.

Izvor: www.radiosarajevo.ba