I ove godine mjesec oktobar bio je u znaku školske biblioteke i njenog veličanstva knjige. Obilježavamo dakle još jedan Međunarodni mjesec školskih biblioteka, koji se pod pokroviteljstvom Međunarodne asocijacije školskih bibliotekara obilježava već od 1999. godine. Ove godine ovaj značajan mjesec obilježava se pod motom „Čitanjem do globalnog mira i harmonije“.
Šestu godinu za redom u našoj školi obilježavamo i Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama u Bosni i Hercegovini. Ovim obilježavanjima želimo ukazati na značaj školske biblioteke i njene uloge u izgradnji društva znanja, zato vas podsjećamo da: „Jedino što zaista morate znati je gdje se nalazi biblioteka.“ (Albert Einstein)
U projekat obilježavanja, na poziv naše bibliotekarke Amine Abdulahović i ove godine uključio se veliki broj naših učenika, profesora i stručnih saradnika.
Sudjelovanjem u projektu nastojali smo ostvariti ključne kompetencije – komunikaciju na maternjem jeziku, razvijanje likovnog jezika, digitalne kompetencije, kulturnu svijest i izražavanje, socijalne i građanske kompetencije. Lični i socijalni razvoj, građanski odgoj i obrazovanje, zdravlje, održivi razvoj, upotrebu informacijskih i komunikacijskih tehnologija, želeći ukazati na važnost čitanja i dolaska u biblioteku, te se na taj način uzklopiti u globalnu sliku mira, harmonije i tolerancije.
Svoj PUT DO BIBLIOTEKE POPLOČALI SMO UMJETNOŠĆU stoga vas pozivamo da nas posjetite 26. oktobra 2022. u 12:30 i pogledate rezultate naših promišljanja o važnosti knjige i čitanja i pogledate izložbu i sve ono što je nastalo kao rezultat tih promišljanja.
Sigurni smo da ćete uživati u likovnim i literarnim radovima, modnim kreacijama, dramskoj igri i dr.
Ako vam sve otrkijemo, neće biti interesantno, stoga kakko bi pobudili vašu pažnju donosimo samo neke od interesantnih detalja.
Učenice III- b razreda, Adna Muharemović i Amina Šabović sa Odsjeka tekstilng dizajna, u klasi profesorice Irme Tahmaz – Mehmedagić radile su eco friendly dizajnerski projekat temeljen na reciklaži. Projekat je realiziran s ciljem podsticanja i vraćanja „starim“ načinima čitanja, mirisu starih žutih stranica, mekanim delikatnim koricama i tradicionalnim materijalima.
Dvije kreacije, koje će vam pokazati put do školske biblioteke u potpunosti su napravljene od recikliranih materijala, stranica knjiga, papira, kartonskih ostataka, rolni tolatenog papira i eko kože. Kreacije su sastavljene iz dva dijela tj korzeta i dvije suknje od kojih je jedan A-line suknja (trapezna suknja) a druga bubble suknja ( balon suknja). Stajling će upotpuniti torbica, imitacija knjige koja je u potpunosti funkcionalna kao i prigodan nakit, također napravljen od stranica knjige.
Radeći na ovom značajnom obilježavanju nastojali smo dokazati da čitanjem i svojim zalaganjima i talentima možemo doprinijeti izgradnji mirnog i harmoničnog društva.
Potražite put do naše biblioteke POPLOČAN JE UMJETNOŠĆU!