Jučer, na Svjetski dan knjige i autorskih prava – 23. april na našem izložbenom štandu ugostili smo našeg dragog Emira Durmiševića. Emir je danas afirmisani ilustrator, a nekada je bio naš učenik koji nije „izlazio iz biblioteke“. Prisjetili smo se tih divnih srednjoškolskih dana kada je „gutao“ knjige iz historije, a danas je ilustrator knjige koja je izazvala veliko interesovanje –„Magični svijet Ilira“ i mnogih drugih.
Tako skroman, a velik, Emir je sa velikom pažnjom jučer govorio o svojim ilustracijama, a oduševio je dva dječaka Timura i Džafera kojima je sa velikom strpljivošću govorio kako je nastala njegova knjiga „Kraljevi i kraljice Bosne“. Dvije male, pametne glavice imale su zanimljiva pitanja za našeg Emira. Timur mu je rekao da je on trebao da se zove Tvrtko i da je Tvrtko njegov omiljeni bosanski kralj i kao bi volio za rođendan dobiti njegovu knjigu. Mama nije čekala rođendan otišla je na Baybookov štand i kupila pomenutu knjigu koju je Emir potpisao uz obavezni crtež Timurovog omiljenog kralja. Sreći nije bilo kraja. Bibliotekarka je dječacima pokazala Emirove radove koje je poklonio školskoj biblioteci, a priča je privukla veliki broj posjetilaca.
I jučer smo zabilježili veliki broj posjeta, učenike iz Opće gimnazije iz Jablanice, ljude iz nauke: profesore fizike, književnosti, historije, g-đu Dženitu Rujanac iz Instituta za historiju koja je također bila oduševljena i Emirom i knjižnim fondom naše biblioteke. Posjetila nas je i zamjenica ministrice obrazovanja, Lamija Husić, te mnogi drugi.
Najzanimljiviji posjetilac ipak, je bio najmlađi Durmišević, Arslan. On je odmah svatio da se u izložbenim vitrinama krije pravo blago i uporno ih je pokušao otključati. Ukoliko krene stopama svojih roditelja (Edin Durmišević i Vanesa Prodanović, također naših bivših učenika), i amidže Emira, vrsnih likovnih umjetnika vjerovatno će i on biti naš učenik.
Dan knjiga je i dan kad se prema katalonskom običaju poklanjaju ruže i knjige, ali i sve druge lijepe stvari, pa su tako dvije krasne djevojke sa susjednih štandova IUS Univerziteta i Yunus Emre Instituta obradovale našu bibliotekarku interesantnim poklonom, ispisanim porukma u ebru tehnici.