Okupili smo renomirane umjetnike koji su nastavnici na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Različitih senzibiliteta, umjetničkih praksi i izražavanja, koji nas svojim radovima vode kroz proces stvaralaštva i viziju kreativnosti.
Povod je Dan umjetnosti 15. april. shodno kapacitetu našeg galerijskog prostora, predstaviće se 37 umjetnika koji su nastavno osoblje Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.
Međunarodni Dan umjetnosti je iniciran od strane International Association of Art(IAA), koja je odabrala 15. april iz razloga da bi odala počast slavnom renesansnom umjetniku Leonardu da Vinciju koji je rođen na taj dan 1452.godine.
Izložba je višestruko značajna jer učenici naše škole neposredno kroz radove mogu bolje upoznati umjetnike koji u svojstvu profesora, asistenata i saradnika rade na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.
Iako ne postoji jedna univerzalna definicija umjetnosti, ipak, postoji opšti konzenzus koji govori da je umjetnost svjesno stvaranje nečeg lijepog što kasnije ima moć da oblikuje i preoblikuje- stvarnost onoga ko stvara, ali i promatra.
Vječita fascinantnost umjetnošću bila je naša vodilja za stvaranje ovakvog vida saradnje sa Akademijom likovnih umjetnosti u Sarajevu.
Imamo veliko zadovoljstvo da na ovaj način sarađujemo. Art koncept izložbe uradio je prof. Boris Čistopoljski.
Izložba će biti otvorena u petak 15. aprila 12:30 sati. Galerija škole biće otvorena svakim radnim danom od 10 do 14 sati za posjetioce, do 28. 4.2022. godine.