Izložba SIVE SLIKE profesora Slikarstva Hamzalije Muhića, umjetnik je predstavio dvadeset radova iz zadnjih pet godina stvaranja. Art koncept izložbe uradio je profesor Boris Čistopoljski. Ova izložba je realizovana u saradnji sa Direktorom Sarajevske Zime gospodinom Ibrahimom Spahićem.
Kada sam vidjela Hamzalijine slike, osjetila sam neobičnu mješavinu krhkosti i snage. Postoji ranjivost i žestina u ovim nanosima sive boje. Oduvijek razmišljam o stvaranju djela kao o paralelnom univerzumu koji se odmotava dok pravim svoje radove. To je način da provedete vrijeme, izgubljeni u mislima, bez previše ulaganja u psihičku energiju koju treba uložiti u stvaranje nečega.Volim proces stvaranja. Na ulazu u galeriju postavljena je velika Siva slika, slika koja je snažnija od bilo koje riječi,… moć slike. Svaka slika iz ovog opusa nosi nešto drugo, a opet imaju zajednički estetski jezik koji predstavlja nit koja prožima sva djela… gledatelja vode u drugu zemlju, drugu dimenziju, oslobađajući duh. Slike sijaju iznutra izgledaju gotovo žive, disanja, interakcije s gledateljem u tihom dijalogu. Hamzalija Muhić, dugi niz godina je naš profesor, umjetnik koji živi svoje slike, izuzetno uspješan sa velikim brojem značajnih nagrada.
“Hamzalija Muhić nastupa sa pozicije čovjeka motivisanog za umjetničko djelovanje iz duboko vlastitih razloga. Njegove slike s egzistencijalnim predznakom i čestim ozračjem tjeskobe djela su u kojima se susreću i intelektualno i instiktivno i duh i emocija ostvaruju uz minimum plastične ideje, a sa maksimalnim efektom -sklad kakvim su povezani nebo i zemlja, materija i duh,snaga i krhkost,svjetlo i tama,ljudska svijest i beskraj kosmosa. U suštini, ovo je slikarstvo puno emocija koje izbijaju iz nesvjesnog”, osvrt velike i divne gosp.Melihe Husedžinović… ART i strast
Pozivam Vas na izložbu SIVE SLIKE, koja će biti otvorena u ponedjeljak 7. 2. 2022. godine u 12:30 sati, uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Naša galerija će biti svaki dan otvorena za posjetioce od 10 do 14 sari, svakog radnog dana do 18. 2. 2022. godine.