A da nas beskompromisni “stil i stav” mogu uistinu odvesti daleko, najbolji je dokaz veliki umjetnik Safet Zec.
Pripremali smo se sa velikim entuzijazmom za ovo druženje sa umjetnikom.
Safet Zec je došao u majici sa porukom, puno nam je rekao… čini se da su društvene anomalije izraženije nego ikada. U akt sali naše škole, ambijent koji Safet Zec posebno voli, puno je emocija.
Veliko životno iskustvo i ogroman talenat ovog umjetnika kreće upravo odavde. Safet Zec je čovjek iznimnog senzibiliteta, pravi majstor regionalne i svjetske umjetnosti. Uživali smo u djelima velikog umjetnika. Njegova grafika Omaž Rembrantu poziva nas na spiritualno, ali i historijsko putovanje, koje Safet Zec
pripovjeda iz perspektive ljudi koji su živjeli i žive na bosanskom tlu. Velika čast i privilegija je bila biti danas u društvu ovog velikog čovjeka. Učenici su razgovarali sa jednim od najvećih umjetnika današnjice. Svi su oni glasovi koje treba čuti.
Sretni smo što je Safet Zec otvorio vrata svog ateljea u našoj školi. Priredili ovaj zaista poseban događaj uz podršku gosp. Ivane Jugo i naše profesorice Lejle Čehajić. Umjetnost smo upijali na svakom koraku, podsjećajući koliko je važna i nužna. Usput smo se dobro zabavljali, smijali, učvrstili ona dobra stara poznanstva, stvarali smo doživljaj koji se pamti “forever”… Art i strast!

DIREKTORICA
Mr. Elma Alić – Šobot