Grafike, ulja na platnu i skulpture nekih od najznačajnijih bh. likovnih umjetnika, predstavljene su na izložbi “Iz privatnih zbirki 2” koja je otvorena u Galeriji Srednje škole primijenenih umjetnosti u Sarajevu.

Na ovaj način, likovna publika ima priliku vidjeti umjetnička djela iz privatnih kolekcija.

“Specifičnost ove izložbe je u tome što je nas šest kolegica i kolega iz kolektiva odlučilo da izložimo neke radove iz svojih zbirki. Specifičnost naših kolekcija je da je malo koji rad kupljen, već da su oni razmjenjivani među umjetnicima, dobijali smo ih od prijatelja i kolega. Tu su radovi naših klasičnih, eminentnih umjetnika, među kojima istaknuto mjesto pripada portretima Marija Mikulića, kao i djelima Numankadića, Halila Tikveše, Maje Žbukić i mnogih drugih. Ukupno je obuhvaćeno 26 umjetnika kroz 36 radova. Svaki vlasnik nosi pečat svoje zbirke. I sama sam dala jedan dio svoje kolekcije, kako bi ljudi mogli da vide. Veliki sam ljubitelj afričke umjetnosti tako da sam na izložbu donijela autentičnu ritualnu afričku masku i statuu. “, rekla je Elma Alić Šobot, direktorica Srednje umjetničke škole.

Profesor Boris Čistopoljski, koji je kustos izložbe, izrazio je zahvalnost što su vlasnici zbirki dopustili organizatorima da uđu u njihove domove i prikažu ono što je dio njihovig privatnih prostora. Najavio je da Galerija Srednje umjetničke škole nastavlja s radom, te da nove izložbe možemo očekivati u decembru i februaru.

Izložbu “Iz privatnih zbirki”, svi zainteresirani mogu pogledati do 12. novembra, svaki radni dan od 10 do 14 sati.

Na izložbi su izložena djela čiji su autori: Mario Mikulić, Mehmed Muratović, Renata Papišta, Selma Loose, Hamzalija Muhić, Branimir Karanović, Amela Hadžimejlić, Lejla Nuhić, Fikret Libovac, Maja Žmukić, Halil Tikveša, Edin Numankadić,
Mirsad Mustajbašić, Vladimir Vojinović, Nađa Haljevac, Alija Šahinović, Maja Ilić, Boško Karanović, Boris Kandolf, Saida Mujezinović, Vanja Popović, Džeko Hodžić i Milijana Lagumdžija.

radiosarajevo.ba