U duhu važnosti knjiga i čitanja obilježili smo i ove godine Međunarodni mjesec školskih biblioteka razgovarajući i promišljajući o ovogodišnjoj temi: „Bajke i narodne priče iz cijelog svijeta“. Sva naša promišljanja nastala tokom radionica, pričaonica i svih aktivnosti finalizirali smo danas obilježavanjem Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama, pod motom „Biblioteka mjesto susreta“. Danas je naša prostorno mala biblioteka bila bajkovito mjesto prepuno jesenjih plodova naše čitalačke jeseni: animacije, crteža, kritičkog i esejističkog promišljanja o bajkama, knjiga …
Tokom mjeseca oktobra pokušali smo odgovoriti na niz pitanja: Da li možemo prerasti i da li smo prerasli bajke? Čemu nas to uče bajke? Postoje li moderne Crvenkapice, Pepeljuge, Zvončice i dr.? Omiljeni lik iz bajke?
A sve je krenulo kada je bibliotekarka Amina Abdulahović pošla sa kostimom Crvenkapice i sa punom košaricom bajki u posjet učenicima i profesorima naše škole. Kao rezultat promišljanja nastali su plodovi – zanimljivi radovi. Učenice dramske sekcije, pod mentorstvom profesorice jezika i knjiženvosti, Emine Ćosibegović pročitale su nam bajke „Stari Sultan“ i „Matovilka“ i zabilježile to u audio formi. Učenici su u esejima koji su se danas mogli pročitati na laptopu promišljali o bajci na interesantan i zanimljiv način. Učenicima tekstilnog dizajna, je nakon zanimljive pričaonice sa profesoricom Almedinom Fehratović i bibliotekarkom, bajka poslužila kao inspiracija za izradu skica za kostim. Neki od njihovih radova predstavljeni su danas na izložbi u školskoj biblioteci. Učenici su o bajkama razgovarali i promišljali i na časovima engleskog jezika kod profesorice Amile Ibrahimagić-Brkanić. Prevodili su omiljene citate iz „Malog princa“ i svoje impresije zapisali u Spomenar bajki. Bila je ovo prilika da ukažemo na značaj biblioteke i kao inkluzivnog prostora gdje su svi dobrodošli. Još jednom smo se vratili u bajkoviti svijet vila i vilenjaka, mjesta gdje caruju dobro i iskrenost, gdje za laž, prevare, obmane i zlo nema mjesta.
„Čitajte djeci bajke ako želite da budu pametna. Ako želite da budu još pametnija, čitajte im još više bajki…“ rekao je A. Einstein.
Sve naše aktivnosti učenik Irfan Sijerčić IIa objedinit će jednim videom, a do tada malo fotografija iz školske biblioteke u kojoj se zbog malog prostora nije mogao istovremeno okupiti veliki broj učenika već su učenici posjećivali izložbu pridržavjući se propisanih epidemioloških mjera. To naprotiv, nije umanjilo njihovo zanimanje da posjete školsku biblioteku i na trenutak urone u bajkoviti svijet.