Jung kaže da stav predstavlja spremnost psihe, koja može biti svjesna ili nesvjesna, i označava usmjerenost, odnosno očekivanje. Pri tome se aktiviraju ljudska pažnja, osjećanje, opažanje i mišljenje u određenom pravcu, ali se i eliminira iz misaonog polja sve ono što je u skladu s njim. Taj pravac predstavlja i cilj.
Moj cilj je da izađem iz komforne zone svakodnevnice i da pokažem određeni stav te otvorim svijet umjetnosti koji je bio zapostavljen prethodne godine. Moja poruka, stav, a ujedno i naziv izložbe je ART IS ALIVE. Izložbu čine 7 kaveza s porukama: ja, ti, ego, život, strah, misao i smrt.
Ove poruke progovaraju o ključnim egzistencijalnim i društvenim pitanjima, sagledanim iz različitih perspektiva.
Najgora moguća strategija stvaranja smislenog života proizašla je iz koncepta “savršenstva”, konstantno ogoljavanje sebe, udovoljavanje i bacanje u drugi plan. Trošenjem vlastite energije, živaca, sredstava i suza, gubimo jedan simboličan odjevni predmet osobnosti, a zauzvrat poklanjamo rešetku straha. A ne želimo strah. Jedna po jedna rešetka i u kavezu postajemo potpuno ogoljeni. A kada je on stvoren, onda nemamo šta ponuditi. Ostavljeni smo na milost i nemilost posmatrača koji se uglavnom ne žele staviti u tuđu kožu. A zašto bi? Greška je lična odgovornost. Pomoć je previše imaginarna da bismo se oslanjali na njezino deus ex machina svojstvo.
Otvaram pitanja, propitujem svijet u kojem živimo. Danas su najveće zlo ljudi koji bi htjeli krojiti tuđu slobodu. Izmišljaju različite političke, vjerske i ekonomske razloge te pokušavaju utjecati na slobodan izbor pojedinca, što je osnova modernog svijeta. Vječno je pitanje koliko možemo postići umjetnošću u neemotivnom svijetu.
Posao umjetnika je da pomiče granice, propituje sebe, društvo, svekoliki univerzum te u svojim djelima spaja ono što je očito i mistično.

Elma Alić-Šobot
Autorica fotografija: Doc. mr. Antonić Dragana

Pridružite se na izložbi “ART IS ALIVE” autorice Elme Alić Šobot u Galeriji Roman Petrović, 30. 06. u 12:30h