Ljeto je vrijeme promjena, predaha i godišnjih odmora. Čovjeku jednostavno treba promjena i neki pohod za srećom i obnovom energije. Odmor je za mnoge ljude prigoda da bar nakratko pobjegnu iz svakodnevne rutinirane događajnosti. Dok koračamo u susret odmoru, naše obaveze i dalje ispunjavamo te donosimo još neke zanimljivosti iz života škole.
Danas svoju pauzu koristim za druženje s našim Nedimom Đikićem, stručnim saradnikom za gips u našoj školi. Nedim svoj posao obavlja s velikom predanošću i neiscrpnom energijom, a to nam je i dokazao nebrojeno puta – da nešto što je do “jučer” bilo umrtvljeno i pusto može se oživiti.
Naša gipsaona je oživjela. Vrijeme pandemije Nedim je iskoristio produktivno i mirno. Gipsaona nam je otvorila novi magični svijet umjetnosti.
Selfie s Mojsijem…
Zašto Mikelanđelov Mojsije ima rogove? Rogovi na statui Mojsija, koju je izvajao Mikelanđelo Buonaroti, nastali su usljed greške koju je sadržavala Biblija, a koju je meštar koristio. Epizoda o Mojsiju koji na Sinajskoj gori prima Božije zapovijesti prevedena je pridjevom cornutus (rogat) umjesto pridjevom coronatus (suncem obasjan, okrunjen božanskom svjetlošću). Statua je rađena za grobnicu Julija II, papu koji je uživao veliki ugled i bio renesansni mecena.
Zatim tragamo dalje…
Venera i Afrodita – historija jedne boginje. Putujemo u mislima kroz antičku umjetnost, mitove i arheološka otkrića.
Venera… Zašto ova boginja vlada puno većim poljem od ljubavi? Pregršt je pitanja…

Samo nebo je granica!