Dolasci nekih ljudi uistinu predstavljaju sretnu slučajnost. Dogode se tiho, neočekivano, ali u pravi čas, kao da nam svemir pošalje neki nesvakidašnji znak. Ono što mnogima treba u ovom olujnom vremenu, koje je iznjedrilo i nade i strahovanja, jesu vedri razgovori te razmišljanja o dubokim ljudskim vrijednostima: ljepoti, etici, mašti, razumijevanju, istini, hrabrosti, optimizmu…
Danas nam je profesorica kiparstva Lejla Ćehajić, s kojom dijelim istu sudbinu, obje smo kiparke, priredila iznimno prijatno iznenađenje.
Spontano i neplanirano pozvala je bosanskohercegovačkog umjetnika Safeta Zeca u prostorije naše škole. Umjetnik je našu školu završio 1964. godine i od tada do danas nije je posjetio. To je golemi “roller coaster” osjećaja.
Pružile smo mu toplu dobrodošlicu.
Umjetnički velikan, s visokim formalnim obrazovanjem i nevjerovatnim talentom, osvojio nas je dječačkom jednostavnošću i toplim osmijehom, lišenim svake pompeznosti. Kroz razgovor oživjela su umjetnikova sjećanja na pojedince s harizmatičnim aureolama. Živopisne priče o profesoru Vladi Vojinoviću Žutom navele su nas na razmišljanja. Odvele nas na neka volšebna mjesta, pozvale na zajedništvo, uvjerile da nije sve tako crno i da u životu uvijek trebamo hrabro ići naprijed.
Safet Zec nam je podigao samopouzdanje, inspirirao nas za nove umjetničke poduhvate.
Na trenutak smo pobjegle od stvarnosti, prepustile se sanjarenjima i održale duh živim.
Mali trenuci su za velike doživljaje i uspomene u životu.
DIREKTORICA
Mr. Elma Alić – Šobot