„Život je kao vožnja biciklom i zato treba neprestano ići naprijed bez zaustavljanja da se ne bi izgubila ravnoteža.“
Albert Einstein
Optimizam je sklonost da se očekuje najbolji mogući ishod, oslanja se na one aspekte date situacije koji ulivaju najviše nade. On se, također, definira kao “ispunjenost nadom i uzdanje u budućnost ili uspješan ishod nečega – sklonost da se stvari posmatraju povoljno, tj. s nadom“, piše Wikipedia.
Zato smo i mi s velikim poletom, vedrinom i optimizmom organizirali izložbu Aidin maslačak.
Kamo god ljudska misao da krene, ona teži mostovima. Mostovi su vječiti simboli spona, saglasja i harmonije. Oni ruše prepreke i grade prijateljstva.
Kroz umjetnost, na osebujan način, gradim mostove među ljudima. Stvaranje čvrstog mosta od čovjeka do čovjeka – predstavljalo je oduvijek ovaploćenje mog životnog sna.
Jedna uspješna saradnja, sazdan most, ostvarena je s Fahrudinom Kučukom, značajnim bosanskim piscem za djecu i direktorom Festivala dječije umjetnosti.
Fahrudin Kučuk je otac prvog djeteta ubijenog u opsadi Sarajeva. Njegova petogodišnja kćerka Aida ubijena je 2. maja 1992. godine.
Izložba nosi naziv Aidin maslačak.
Maslačak nas vraća u djetinjstvo, budi uspomene na sretne i bezbrižne dane.
Dok smo bili djeca, zasigurno nas je ispunjavalo puhanje u lopticu maslačka, s nadom da će nam se ispuniti želja koju smo u tom trenutku zamislili.
U svijetu odraslih ovaj ritual znači pokušaj da se ponovo nađe nešto što je izgubljeno. Sve je prožeto vremenom koje prodire svojom vječnošću i koje sve povezuje u smisao, čiji sadržaj ispisuje životno iskustvo.
Izložba će biti otvorena u Galeriji Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo, u utorak, 4. 5. 2021. godine. Bit će predstavljen 21 učenički rad. Svi radovi su prošli selekciju za izložbu “Vrata moga grada”. Izložbu će otvoriti učenica Refika Agbabić, a istoj ću i ja prisustvovati.
Želimo da i ovaj događaj bude početak jednog ljepšeg Sarajeva, viđenog očima srednjoškolaca.
Život čine neobični trenuci koji uljepšavaju našu svakodnevnicu. Jedan od njih je i veličanstveni ples jednog maslačka.
Ostadoh zagledana u male leteće sjemenke koje poput plesačica započeše igru u zraku.

DIREKTORICA
Mr. Elma Alić – Šobot