Izolacija, usamljenost, klaustrofobija, društvene mreže, introspekcija, sistem komunikacije simbola, haštagova, neologizama, emodžija … opća su slika naše stvarnosti.
Sveprisutni osjećaj usamljenosti dostigao je svoj zenit dolaskom pandemije.
Živimo u historijskom trenutku gdje smo na jedan klik udaljeni od svih ljudi koje volimo, svakog muzeja i filma, međutim i dalje osjećamo nezadovoljstvo. Psihička i fizička izolacija nikada nisu bile tako vidljivo opipljive. Kud god da krenemo, nailazimo na osjećaj zatvorenosti. No, usprkos tome što su nam svakodnevnica i dnevni rituali izmijenjeni, ovaj period mnogim umjetnicima daje inspiraciju za njihovo stvaralaštvo.
Odlukom UNESCO-a, na inicijativu Međunarodnog udruženja umjetnika, 15. aprila obilježava se Svjetski dan umjetnosti. Taj datum odabran je u čast rođendana Leonarda da Vincija, jednog od najvećih umjetnika i znanstvenika u povijesti.
15. april službeno se slavi diljem svijeta kako bi se promicala svijest o važnosti likovnih umjetnosti i svih oblika kreativnog stvaralaštva. Iako nam trenutna situacija ne dopušta puno slobode, umjetnost ipak pronalazi svoj put, stvara mostove, povezuje ljude i slavi slobodu ljudskog duha čak i u izolaciji.
Tom prigodom organizirali smo zajedničku izložbu radova profesora naše škole. Inicijativa za organizaciju izložbe potekla je od Ibrahima Spahića, predsjednika Međunarodnog centra za mir i direktora Festivala Sarajevska zima.
Izložba objedinjuje 13 autora, profesora naše škole. Riječ je o umjetnicima različitih generacija i različitih likovnih izričaja: grafike, crteža, skulpture i asamblaža. Na izložbi su zastupljeni autori: Mensud Kečo, Lejla Ćehajić, Maja Matašin, Stijepo Gavrić, Milijana Lagumdžija, Nedim Đikić, Boris Čistopoljski, Mensur Porović, Danilo Kreso, Nermina Alić, Almedina Fehratović, Hamzalija Muhić i Elma Alić-Šobot.
Ova izložba je, prije svega, spoj različitosti, zajednička komunikacija autora kojom se borimo za ono do čega nam je stalo – u što vjerujemo i čemu smo posvećeni. Eksperimentiramo, istražujemo i insistiramo na zajedničkom izražavanju. Poveznica je Srednja škola primijenjenih umjetnosti Sarajevo.
Izložba će biti otvorena uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Trajat će do 29. aprila. Posjetitelji će moći vidjeti izložbu svakim radnim danom od 10:00 do 14:00 sati, a bit će prikazana i u online formatu, na zvaničnoj web-stranici škole.