U galeriji Akademije likovnih umjetnosti 6. aprila u 12:30 sati će biti otvorena izložba “Vrata moga grada”, koju organizuju Grad Sarajevo i Srednja škola primijenjenih umjetnosti Sarajevo.

Projekt obuhvata javni poziv za takmičenje učenika svih srednjih škola s područja Kantona Sarajevo, nagrade i otkup najuspjelijih radova te prigodnu izložbu.

Cilj projekta je razvijanje kreativnosti, likovnosti i takmičarskog duha kod učenika, uz mentorstvo poznatih i priznatih umjetnika te da se kroz upoznavanje učenika s multikulturalnošću ambijenta grada Sarajeva, na najbolji način obilježi 6. april – Dan grada Sarajeva.

Izložba “Vrata moga grada“ predstavlja projekat učenika srednjih škola Kantona Sarajevo i učenika JU Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo. Izložba je dio manifestacije povodom obilježavanja Dana grada Sarajeva, a važnost njenog održavanja prepoznala je i Gradska uprava Grada Sarajeva.

Naziv izložbe “Vrata moga grada“ inspirisan je svakodnevnom gradskom situacijom i mjestima kojima se svakodnevno krećemo, te vrata kroz koja prolazimo. Ona simbolizuju prolaz iz jednog svijeta u drugi svijet, prag između spoljnog i unutrašnjeg, poznatog i nepoznatog, kao i profanog i sakralnog.

“Vrata predstavljaju graničnu funkciju, razdvajanje i zaštitu prostora. U alegorijskom smislu, vrata su simbol novog početka. Želimo da ova izložba bude novi početak, još jednog ljepšeg Sarajeva, viđen očima srednjoškolaca Kantona Sarajevo. Jer, Sarajevo je najljepši grad sa najljepšim duhom…”, poručili su organizatori.