– BIBLIOTEKA BEZ ZIDOVA –
Nizom aktivnosti, kao smo i izvještavali obogatili smo našu čitalačku jesen. Ove, kao i predhodnih godina biblioteka smo partner značajnog projekta koji provodi Univerzitet u Sarajevu. Sve naše razgovore, ideje i promišljana učenici su pretočili u sjajne likovne radove koji su naš doprinos Nacionalnom danu svjesnosti o bibliotekama u Bosni i Hercegovini, pod motom Biblioteka bez zidova.
Naša izložba je ovoga puta virtualna, jer naša bibliioteka je tamo gdje smo mi. Fizičku distancu smo ispoštovali ali nismo pristali na duhovnu distancu. Bez obzira da li smo na školskoj platformi, u školi ili kod kuće čitamo i čitanje nas čini boljim.
Učenici su pokazali da su svjesni opasnosti pandemije korona virusa, ali da bi ostali fizički zdravi jačaju svoj duh čitanjem i promišljanjem o knjigama.
Svako od njih ima svoju priču: Ajdin, kojem je biblioteka bez zidova most između prirode i čovjeka; kosmonaut Irfan u svemirskoj biblioteci; Jelena koja stripovski priča svoju omiljenu bajku; Nikolina koja poručuje da vam korona ne može ništa ako ostanite kod kuće i čitate; Monika koja i dok se pridržava epidemioloških mjera i pere ruke razmišlja o knjigama i svojim omiljenim knjiškim junacima i na kraju Šejla koja čita u borhesovskoj biblioteci. A svi zajendo smo čitaoci velike biblioteke bez zidova.
Učenik Ia, Irfan Sijerčić osim što je uradio sjajan rad, snimio je i kratki video povodom ovog značajnog dana o aktivnostima koje smo proveli. Irfan je tek prvi razred, a vrlo zrelo kritički promišlja i pokazuje da je odabrao pravu školu u kojoj će njegova kreativnost tek doći do izražaja.
Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama
PROGRAM, 30. oktobar 2020.
Biblioteke-partneri Univerziteta u Sarajevu
Napomena: Sve programske aktivnosti će biti održane u skladu sa epidemiološkim mjerama nadležnih Kriznih štabova.