Nastavljamo našu „Čitalačku jesen u Umjetničkoj … „ .
Sve u duhu važnosti knjiga i čitanja obilježavamo Međunarodni mjesec školskih bilioteka i Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama – „Biblioteka bez zidova“. Na platformi razgovaramo o knjigama i razvijamo vještine informacijske pismenosti. U online biblioteci je Sergej Ia koji čita Nerudu, Volta Vitmena, Džordža Orvela a tek je prvi razred, Amila (IVb) koja je zavoljela Hesea.
Ovoga puta donosimo vam mali dio …
Kako o knjigama razgovaramo na online platformi:[9/3 10:50 AM] Amina Abdulahović
Dobar dan dragi/e moji/e, kako bismo razvijali kulturu čitanja i promovirali ulogu i značaj školske biblioteke, trudit ću se da vam svaki dan govorim o istaknutim književnicima i umjetnicima, kao i njihovim djelima koja posjeduje naša biblioteka i koja su vam na raspolaganju. Napišite mi šta čitate, ili ste skoro pročitali. Koje knjige volite da čitate?
Moji zadaci nisu obavezujući, ali za one koji to žele: osmislite kako ove godine da obilježimo Dan pismenosti – 8. septembar, Međunarodni mjesec školskih biblioteka, Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama i sl.
Vaša bibliotekarka Amina Abdulahović[9/3 11:28 AM] Una Požega (Ib)
Generalno nemam neki posebni žanr, niti tip knjiga koje volim da čitam, i čitam većinu stvari na koje naiđem. Obožavam da čitam, i baš sam juče završila sa čitanjem knjige “To” Stephen Kinga. Omiljena knjiga mi je “Daću ti sunce” Jandy Nelson. Pročitala sam dosta dijela Jostein Gaarder, i trenutno čitam “Sofijin svijet”, ali za sada mi je njegova omiljena knjiga “Djevojka sa pomorandžama”. Nisam veliki ljubitelj priča, više volim romane. Planiram da počnem sa čitanjem “Hobita” i “Gospodara prstenova”. Imam tu naviku da čitam otprilike 20 knjiga odjednom, ali to mi uopšte ne smeta, osim kada putujem jer mi se tada teško odlučiti koju knjigu da ponesem.[9/3 12:11 PM] Ada Bungur (Ia)
Dobar dan,ja baš volim da čitam i da pišem. Volim poeziju i romantiku. Omiljna knjiga mi je ujedno knjiga koju sam posljenju pročitala, a to je “Lolita” autora Vladimira Nabokova.
Inspirisana Lolitom, Una je napisala pjesmu:
1)
Jesi li raspoložen da malo pričamo o kosmosu ,
našim postojanjima ,
snovima i daljinama
i da te do izlaska sunca ne pustim iz svog zagrljaja ?
2)
Kad dođeš k meni, nebranjen,
Privlači me
U davne sobe,
Tamo gdje leže uspomene.
Nudeći mi, kao djetetu, potkrovlje,
Okupljanja dana premalo.
Kuglice ukradenih poljubaca.
Sitnice posuđenih ljubavi.
Trunke tajnih riječi,
plačem…
Čitamo uvijek i biblioteka je tamo gdje smo mi, to smo što čitamo, a učenici naše škole čitaju:
„Čovjek riješi da nacrta svijet. Tokom godina ispunjava prostor ucrtavajući pokrajine, kraljevstva, planine, zalive, brodove, ostrva, ribe, kuće, instrumente, zvijezde, konje i ljude. Pred smrt on otkriva da taj strpljivi lavirint linija ocrtava njegov sopstveni lik.“ (H. L. Borhes)
Pridružite nam se……