„Knjiga je ekstenzija memorije: bez knjige ne bismo imali povijesti, a naša bi današnjica bila ono što mi jesmo na bilo kojem stupnju, koji gotovo da i ne postoji.“
J. L. Borges

Saradnja naše škole s kulturnom institucijom Društvo pisaca Bosne i Hercegovine ove školske godine bila je u znaku realizacije projekta  „Čitaj i kreativno razmišljaj“.
Našu školu, u sklopu projekta, posjetili su uvaženi književnici Hadžem Hajdarević i Nenad Tanović.
Društvo pisaca nam je redovito slalo publikaciju „Poetski kutak“ , s ciljem da se književnost učini dostupnom široj čitalačkoj publici, a posebice našim učenicima.
U tom smislu smatramo da je brižljiv odabir poezije i proze, koji smo pronalazili u „Poetskom kutku“, bio od iznimne važnosti u osmišljavanju i organiziranju nastave jezika i književnosti, posebice tokom učenja na daljinu.
Učenici su bili u prilici iščitavati i tumačiti vrhunska književna ostvarenja, te naučiti kako poezija može biti blagotvoran alat kojim ćemo dati formu svojim najiskrenijim emocijama.
Danas nam je Društvo pisaca darovalo deset knjiga, čime smo zaokružili uspješnu saradnju za ovu školsku godinu i najavili buduću.
Srdačno zahvaljujemo Društvu pisaca BiH!