” Materinski jezik je čovjekovu duhu domovina, gdje god čovjek živio, na domaćem tlu ili u tuđini. ” ( Dalibor Brozović )

U petak, 21. 2. 2020. godine, u našoj je školi obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika.

Diljem svijeta obilježava se Dan maternjeg jezika, s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja maternjeg jezika, te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti.

S jezikom se rađamo, s jezikom rastemo, s jezikom umiremo, u jeziku ostajemo.

Promišljajući o identitetu, ne možemo a da ne razmišljamo o svom jeziku, svom govoru, lokalnom idiomu, odnosno načinu na koji oblikujemo svijet. Koliko je samo riječi prošlo kroz naš izričaj, a koliko ih je ostalo neizrečenih u našim mislima?

U školi smo upriličili sljedeće aktivnosti:

– druženje s književnikom, cijenjenim profesorom Nenadom Tanovićem,

– prezentaciju o Međunarodnom danu maternjeg jezika,

– recitale,

– scenski performans,

– kviz znanja.

Ovim programom željeli smo istaknuti važnost očuvanja maternjeg jezika, svih njegovih dijalekata, te staviti naglasak na našu raskošnu jezičnu baštinu i povijest.

Potcrtali smo tvrdnju da je jezik neotuđiv dio našeg identiteta. Zahvaljujući njemu možemo učiti druge jezike, stjecati nova znanja i iskustva.

U težnji je čovjeka da spozna svijet, a maternji jezik stoji na početku, kao neosporni uvjet. Naše mišljenje, svijest i kreativnost upućeni su na njega kao na neupitno počelo.