Srednja škola primijenjenih umjetnosti kao partnerska škola učestvovala je u interkulturalnom i multireligijskom projektu “Znanjem do razumijevanja” pod pokroviteljstvom TPO organizacije. Projekat je realiziran u saradnji s Trećom gimnazijom Sarajevo, Katoličkim školskim centrom sv. Josip-Opća realna gimnazija i Gimnazijom “Maarif Koledž”.


Primarni cilj ovog projekta je podizanje svijesti o različitosti u školi i u svijetu kroz razvijanje vještine promatranja i kritičkog mišljenja, te kreiranje dobrog okruženja za učenje kroz afirmiranje različitosti. Projekat ima svoj teorijski okvir ali i parktički aspekt usmjeren ka širenju spoznaja iz područja etike tolerancije, otvorenosti i solidarnosti. U sklopu projekta održana je i kreativna radionica “Umjetnost kao univerzalni jezik” koji je vodila profesorica Lejla Bušatlić. Univerzalnim jezikom umjetnosti kroz stvaralački proces učenici su poslali jasnu poruku da je interkulturalnost utkana u bosanskohercegovačko društvo i kulturno-historijsko naslijeđe naša komparativna prednost i snažan inspirativni poticaj.


Dana 03.12. u prostorijama Treće gimnazije Sarajevo organizirano je završno predstavljanje projektnih aktivnosti koje je obuhvatilo dodjelu zahvalnica i izložbu učeničkih radova. Bilo je to jedno izuzetno iskustvo i lijepo druženje kroz proces edukacije i razvijanja svijesti o značaju tolerancije, solidarnosti, empatije i razumjevanja drugog i drugačijeg.
Zahvaljujemo se pokroviteljima i kordinatorima projekta profesoricama Selviri Sadiković Mašnić i Sedžidi Alibegović Hadžić.