Sve veća svijest o održivom razvoju i održivoj modi traži nove načine proizvodnje odjeće.
“Brza moda “nije u skladu s održivim razvojem, jer se tokom proizvodnje odjeće ulože ogromne količine resursa i energije, čak do 80%. Na primijer za proizvodnju jedne pamučne majice potroši se 2800 litara vode. Iz tog razoga javila se potreba za tzv. “sporom modom” koja je usmjerena na produženje životnog vijeka odjevnog predmeta, smanjenje otpada, te očuvanje životnog okoliša.
“Upcycling metoda” podrazumjeva prenamjenu već postojeće svrhe odredjenog materijala, tipa tkanine ili tekstila, uz naglasak da finalni proizvodi trebaju biti praktični, nosivi i prezentabilni izgledom koji se može vidjeti na modni pistama. Životni ciklus u svijetu mode podrazumjeva put od proizvodnje do odbacivanja odredjenog komada odjeće, a Upcycling produžava životni vijek tekstila. Na ovaj način smanjuje se količina otpada koji nastaje tokom same proizvodnje odjeće, tj. 25-47% otpada. Danas se vrši recikliranje 10% materijala, iako je moguće reciklirati 100%
“Zero waste” podrazumjeva tehniku dizajniranja koja eliminira otpad tokom procesa dizajniranja. U okviru ovog projekta, “Fond za izazov-Češka rješenja za ciljeve održivog razvoja” uz podršku neprofitne organizacije “Nadance Veronica” iz Brna i Grada Sarajeva.

Udruženje “Resursni Aarhus centar BiH” odlučio je da motiviše osam mladih, talentovanih učenica sa odsjeka tekstilnog dizajna naše škole i kroz petodnevnu radionicu u Brnu da ih pouči mogućnostima “Upcycling metode”. U sklopu ovog projekta održan je Fashion Show na kojem je odabran pobjednički dizajn. Pobjednice su Naida Kustura učenica III b razreda i naša prošlogodišnja maturantica Kristina Tambur, a obje učenice su u klasi, ili su bile dio klase, prof. Bojane Mikulić, one će svoje kreacije izložiti na Fashion Week-u u Brnu.
Sa nama su bile uvažene češke dizajnerice Svetlana Kuliskova Ruggiero i Andrea Lojkaskova koje su predstavile svoje kreacije Upcycling metode. Takodje sa nama je bila i Helena Tovarkova predstavnica “Nadance Veronica”.

Hvala našoj izvrsnoj direktorici Aarhus centra u Sarajevu Emini Veljović na organizaciji Fashion Showa. Takodjer, hvala dizajnerici Emini H. Adilović – Kaftan studio na velikoj podršci, te dizajnerici Amni Kunovac Zekić, koja je sa nama bila u Brnu gdje je bila velika podrška našim učenicama.