Čitalačka jesen u našoj školskoj biblioteci danas je upotpunjena časom maternjeg jezika i književnosti, analizom djela „Stranac“ fancuskog pisca Alberta Kamija. O smislu čovjekova postojanja i mogućnostima akcije glavnog junaka Mersoa u svijetu besmisla tragalo se analizirajući djelo induktivnom metodom. Govorili smo o filozofiji egzistencijalimza i filozofiji apsurda. Profesorica Emina Ćosibegović ukazala je i na jezičku strukturu „Kamijevske“ kratke rečenice, te kako je interna struktura djela sa svim filozofskim, idejnim i psihološkim implikacijama predstavljena kao izraz jezičke organizacije iskustvenih i doživljajnih sadržaja svijesti glavnog junaka Mersoa.
„ Danas je mama umrla. Ili možda jučer, ne znam. Dobio sam brzojav iz ubožnice: „Majka preminula. Ukop sutra. S poštovanjem.“ Ali to ništa ne znači. Možda je to ipak bilo jučer.
….
Je li on, na kraju krajeva, optužen zbog toga što je pokopao majku ili zbog toga što je ubio čovjeka? Publika se nasmija.

Nitko, nitko nije imao prava da za njom plače. I osjetih se spreman da ponovo sve proživim. Kao da me ona silna srdžba očistila od zla, oslobodila nade, pred ovom noći krcatom znamjenjem i zvijezdama, otvorila se prvi put nježnoj ravnodušnosti svijeta…“
Biblioteka nije samo depo školske lektire, već je mjesto gdje se uz opušteniji pristup analizira ta lektira i razvija kritičko mišljenje.