Oktobar je … počela je sezona knjiga i biblioteka.
Prvi Međunarodni dan školskih biblioteka obilježen je 1999. godine, koji je osam godina kasnije obuhvatio cijeli oktobar i prerastao u Međunarodni mjesec školskih biblioteka. Projekt je pokrenula Međunarodna asocijacija školskih bibiotekara (International Association of School Librarianship – IASL). Asocijacija na svojoj internetskoj stranici svake godine nudi prijedloge obilježavanja i prigodne materijale. Ove godine tema je: Maštajmo!Tako se svi zainteresovani koji vole druženje i knjigu iz cijelog svijeta mogu uključiti u projekat obilježavanja ovog mjeseca. 25. oktobar 2019. godine obilježit će se i kao Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama u Bosni i Hercegovini, u okviru ERASMUS+ projekta- „Library Netvork Support Services“ (LNSS).

Bibliotekarke škola iz Gimnazijske ulice: OŠ „Safvet- beg Bašagić“, Prve gimnazije i Srednje škole primijenjenih umjetnosti odlučile su da književu jesen obilježe zajedničkim druženjima i radionicama u ove tri škole, te tako obilježe ovaj značajan datum i ukažu na važnost knjige i školske biblioteke. Prvo edukativno druženje organizovano je u petak, (11.10.2019.g.) u biblioteci OŠ „Safvet- beg Bašagić“. Održana je radionica – VELIKI ČITAJU MALIMA. Učenici Prve gimnazije i Umjetničke škole čitali su učenicima trećih i četvrtih razreda

OŠ „Safvet- beg Bašagić“, bajku „Uspavana ljepotica“, Šarla Peroa. Uživali su i mali i veliki u predivnom ambijentu biblioteke ove škole. Hvala na divnom druženju bibliotekarki Selmi Kurto i njenim učenicima. Sljedeće druženje je u biblioteci Prve gimnazije. Pridružite nam se!