Od prvog dana provedenog u srednjoj školi učenici sanjaju i iščekuju matursku ekskurziju. Kao i svake godine učenici završnih razreda imaju priliku posjetiti velike i atraktivne centre umjetnosti, kulture i zabave. Ove godine, učenici trećih i četvrtih razreda Srednje škole primijenjenih umjetnosti krenuli su 25.septembra na ekskurziju, a njihovo odredište je bila Italija. Učenici su išli u pratnji direktorice Elme Alić-Šobot,profesorice Milijane Lagumdžija i profesorice Berine Alihodžić.

Prva destinacija bila je Venecija. Posjetili su: Canal Grande, Ponte di Rialto, Piazza San Marco, Palazzo Ducale, Basilica San Marco,Procuratie Vechie…
Nakon toga, sljedeća destinacija je bila Rimini i San Marino gdje su posjetili:Palazzo di Conto, Garibaldijev spomenik, Torre Guaita, zabavni park Mirabilandia…
Peti dan, učenici su išli u obilazak Ravene i Bolonje.U Raveni su uz pratnju vodiča razgledali grad i posjetili:Tomba di Dante,Basilika San Vitale, Mausoleo di Placidia. Zatim su posjetili Bolonju, grad nauke i umjetnosti,poznatom po najstarijem univerzitetu u Evropi.Vidjeli su:Trg Mađore, trg i fontanu Netuno, baziliku San Petronio i tornjeve Azineli.

Zadnji dan su posjetili Veronu gdje su razgledali kulturno-povijesne znamenitosti grada.Nakon prelijepih i nezaboravnih uspomena naši učenici su se vratili u Sarajevo 1.oktobra 2019.godine.