Srednja škola primijenjenih umjetnosti Sarajevo je i ove godine prigodim programom obilježila Dan škole, 06. juni. Program se odvijao u prostrijama škole sa početkom u 11,00 sati. Još jedna generaciju maturanata je ispraćena tradicionalnom izložbom maturskih radova. Ove godine maturiralo je njih 37 na šest odsjeka.

Dan škole je prilika da učenici iskažu i druge talente osim likovnog, pa su za ovu priliku izveli poetsko-dramski performans, po tekstu koji je za ovu priliku napisala i priredila bibliotekarka škole Amina Abdulahović. Kroz adaptaciju maturanti su ispričali zanimljivu priču o odrastanju, predstavili svoje odsjeke, recitovanjem stihova Izeta Sarajlića, Duška Trifunovića, Nedžada Ibrišimovića, Miroslava Antića i Sergeja Jesenjina. Nakon toga učenice sa odsjeka tekstilnog dizajna predstavile su svoje maturske kreacije, a tradicionalnu matursku izložbu ostalih odsjeka posjetitelji su mogli pogledati u našoj Galeriji.

Velikom broju zvanica, među kojima su bili i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo g. Mirvad Kurić, dogradonačelnik Grada Sarajeva g. Milan Trivić, zamjenica ministra obrazovanja, nauke i mladih g-đica Lamija Husić, ataše za kulturu pri Ambasadi Republike Turske Vasi Ete, te direktori i zamjenici direktora sarajevskih srednjih škola, članovi Školskog odbora, roditelji i maturanti, obratila se direktorica škole Elma Alić-Šobot, veoma lijepim i emotivnim govorom. Uručila je i Povelju za najzreliji maturski izraz –  „Valdimir Vojnović “, učeniku Abdul-Kerimu Spreči sa odsjeka za oblikovanje u metalu. 


Dan škole čestitao je i ministar kulture i sporta g. Mirvad Kurić, istakavši u svom obraćanju da je naša škola iznjedrila eminentne umjetnike, te da je potrebno podržati je u njenom radu, jer naši učenici osim likovnog pokazuju da itekako posjeduju i druge talente.