U Zenici je danas završen Filmski festival djece i omladine, koji se održava već 19. godinu zaredom. Ova filmska smotra pruža mogućnost osnovcima i srednjoškolcima da, putem filmskog jezika, pokažu svoju kreativnost, ali i da najmlađe naraštaje zainteresuje za ovu vrstu umjetnosti, tako da od pukih gledalaca postanu i stvaraoci.

Ujedno, valorizirajući njihov rad, proglašavajući najbolje radove, organizatori i članovi žirija pružaju podstrek mladima da se nastave baviti filmom i u budućnosti.

– Svake godine na ovom festivalu bude oko 80 filmova, a ove godine ih je bilo 74. Ako u realizaciji svakog filma učestvuje desetak učenika, to je pokret u kojem su dali doprinos, u onom nevidljivom dijelu, više od 800 učenika, glumaca, mentora… To je veliki doprinos korištenju slobodnog vremena, a ujedno i iskazivanju stvaralačke moći i snage samih učenika. Mi smo zadovoljni napretkom, svake godine se ponešto nauči, ponešto doprinese kvalitetu – izjavio je član Organizacionog odbora 19. FFD-a i predsjednik žirija Zijad Softić.

Na festivalu su, osim učenika iz Zeničko-dobojskog kantona, učestvovali i osnovci i srednjoškolci iz TK, HNK i Kantona Sarajevo, a jedan od prijavljenih filmova bio je i iz Srbije. Oni su bili podijeljeni u dvije grupe, dječiju za osnovce i omladinsku za srednjoškolce. U svakoj od grupa podijeljeno je po pet nagrada i to u konkurenciji za najbolji igrani, dokumentarni, eksperimentalni i animirani film, te za najbolji spot.

– Primjetno je da osnovne škole imaju temeljitiji pristup i više rade sa učenicima, nego srednje škole, što se može vidjeti i iz toga da je od 21 nominovanog filma, njih 13 bilo u konkurenciji dječijih, a osam u konkurenciji omladinskih filmova – dodao je Softić.

Jedina autorica koja je dobila dvije nagrade na ovom festivalu je učenica Srednje škole primijenjenih umjetnosti iz Sarajeva Sajra Šarenkapa i to u konkurenciji za eksperimentalni film “Petar Pan” i spot “71000”.

– Svaka nagrada koju dobijemo predstavlja potvrdu za naš rad i zbog toga mi ova priznanja mnogo znače. Nagrade, barem za mene, predstavljaju i dodatni motiv za dalji rad i usavršavanje, čime god da se bavim – kazala je Šarenkapa.

Glavnu nagradu, odnosno Grand Prix Festivala, kao i prvu nagradu u kategoriji igranog filma, u grupi srednjoškolaca, dobio je učenik Srednje elektroenergetske škole iz Sarajeva Eldar Voljevica, za kratki igrani film “Kulin Ban”.

– Demagogija je reći da nagrada čovjeku nije draga. To je ipak neka satisfakcija, neka povratna informacija koju dobijete od ljudi koji cijene vaš rad. Moj odnos prema nagradi je da je treba ostaviti iza sebe, nastaviti dalje i biti još bolji – istakao je Voljevica.

Napomenuo je kako ove godine, kao maturant, završava školovanje u navedenoj srednjoj školi, ali da će i dalje biti tu da pomogne narednim generacijama, koji budu djelovali u njenoj filmskoj sekciji.