Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke dodijelilo je na svečanosti u amfiteatru Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, nagrade najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Tako su danas u Mostaru 54 učenika osnovnih i srednjih škola primila diplome i jednokratne novčane nagrade. Osnovci su dobili novčane nagrade u iznosu od 450 KM, a srednjoškolci od 550 KM, te poklon paket.

Sajra Šarenkapa, učenica Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, jedna je od najboljih učenika u Federaciji.

– Velika mi je čast da predstavljam svoju školu koja nije najčešće u rangu sa gimnazijama, smatra se više hobijem. Zato mi je drago da mogu predstaviti školu koja je malo zapostavljenija od drugih i da pokažem da imamo mogućnosti i talenta da budemo, čak i bolji od ostalih – poručila je Sajra.

Pored toga što se bavi umjetnošću u školi bavi se i baletom u izvannastavnim aktivnostima. Čest je gost galerija, pozorišta te učestvuje na izložbama.

– Puno ulažem u kulturu i stalo mi je da uspijem iz razloga jer kultura danas i nije najbitnija u našem društvu – naglasila je Sajra.

Učenica četvrtog razreda Gimnazije u Velikoj Kladuši Hana Galijašević, koja je na takmičenju iz općeg znanja u julu u Atini proglašena najuspješnijom učenicom Evrope, u budućnosti se namjerava baviti prirodnim naukama. Studirat će, kaže, tamo gdje se ukaže najkvalitetnije obrazovanje.

– Iako svijet zove, nadam se da će to biti Bosna i Hercegovina, iako to neće zavisiti isključivo od mene. Nadam se da će se u budućnosti budžeti povećati i da će učenici u BiH imati bolje uvjete obrazovanja – kazala je Hana.

Tarik Čerkezović, učenik osmog razreda Prve osnovne škole iz Živinica bio je presretan zbog nagrade, svjestan da je to zbog zapaženih rezultata koje je imao u toku ove školske godine.

– Nije bilo toliko teško, ali bih se zahvalio svojim nastavnicima koji su najviše olakšali moj rad i pomogli mi, kao i svojim roditeljima. Uglavnom sam se bazirao na prirodnim naukama, nadam se da će tako i ostati, to mi daje najveću satisfakciju – kazao je Tarik.

Nagrađena je i Mostarka Nina Petković, učenica četvrtog razreda Srednje strojarske škole Fausta Vrančića, kao i Srednje glazbene škole Ivana pl. Zajca u Mostaru.

– Sretna sam ovo je lijepa gesta nakon uloženog truda i rada- istaknula je Nina. Nina inače nosi titulu i najbolje tinejdžerice BiH, koju je Deutsche Welle, izabrao.

-Snimili smo prilog na engleskom koji je obišao brojne strane i domaće medijske kuće. Ponosna sam što sam i na taj način predstavila svoj grad i državu – naglasila je ponosno Nina.

Po tri učenika osnovnih i srednjih škola iz svakog kantona nominirala su kantonalna ministarstva obrazovanja, osim Ministarstva iz Zapadno-hercegovačkog kantona, a na svečanosti u Mostaru diplome i jednokratne novčane nagrade uručila im je federalna ministrica obrazovanja i znanosti prof. dr. Elvira Dilberović.

Istaknula je da su kriteriji za izbor nagrađenih, bili isti kao i ranijih godina, ističući i da su se pri izboru osim akademskog cijenila i društvena postignuća.

– Raduje što su većina od okupljenih učenika u svojim školama učenici generacija, kao i da su se neki od njih istakli u oblastima poput robotike. Zadovoljni smo i što ih makar i na ovakav način skromno možemo pomoći, nastojeći nastaviti ovu praksu i budućnosti, jer je ipak riječ o populaciji koja je temelj našeg društva. Ovo je i nagrada za njihov trud, entuzijazam, marljiv rad i želju da se uspije za dobrobit cijelog društva – poručila je.

Priznanja su uručena i školama koje pohađaju nagrađeni učenici.

www.faktor.ba