1999. godine obilježen je prvi Međunarodni dan školskih biblioteka koji je osam godina kasnije obuhvatio cijeli oktobar i prerastao u Međunarodni mjesec školskih biblioteka. Projekt je pokrenula Međunarodna asocijacija školskih bibiotekara (International Association of School Librarianship – IASL). Asocijacija na svojoj internetskoj stranici svake godine nudi prijedloge obilježavanja i prigodne materijale. Ove godine tema je: Povezivanje kultura i zajednica.
Tako se svi zainteresovani koji vole druženje i knjigu iz cijelog svijeta mogu uključiti u projekat obilježavanja ovog mjeseca.
Ovo je idealna prilika da se istakne odgojno-obrazovna uloga školske biblioteke.
Mjesec oktobar se obilježava i kao mjesec knjige, te smo i mi odlučili da ga i ove godine obilježimo i ispričamo svoju priču.
Ove godine, u mjesecu oktobru obilježava se i stogodišnjica rođenja našeg istaknutog pjesnika Mehmedalije Maka Dizdara. Za nas je upravo Makovo djelo predstavljalo poveznicu sa ovogodišnjom temom. Veliki Mak našu kulturu povezuje sa zaboravljenom kulturom našeg srednjovjekovlja, uči nas da iznova i iznova budemo bolji ljudi, da slijedimo sebe i svoje „putove“.
Promišljajući o Maku i njegovoj poeziji učenici su proteklih mjesec dana sa našom bibliotekarkom Aminom Abdulahović i našim profesoricama: Elminom Suljević, Milijanom Lagumdžijom, Lejlom Ćehajić, Elmom Alić-Šobot i Bojanom Mikulić uradili radove na temu život i djelo Maka Dizdara-Slovo o Maku, i na taj način dali svoj doprinos obilježavanju ove značajne godišnjice.
Radovi koji su danas izloženi u našoj Galerij@ -i, rezultat su tog promišljanja, a učenici su sa bibliotekarkom pripremili i mali poetsko-pozorišni performans kao bi učenicima približili Makovu poeziju.
Interesantna je činjenica da biblioteka naše škole posjeduje izdanje romana Ćamila Sijarića, „Bihorci“, Izdavačke kuće Narodna prosvjeta čiji je urednik bio upravo veliki Mehmedalija Mak Dizdar. Maka će nagrađivanje ovog romana „skupo koštati“, a Izdavačka kuća Narodna prosvjeta će zbog toga biti ukinuta.
Ovom prilikom izložena je i ova knjiga, kao i sva literatura koju školska biblioteka posjeduje, a vezana je za život i djelo velikog pjesnika i sva literatura o stećcima, Makovim „kamenim spavačima“.