Naša škola je i ove godine obilježila je  Međunarodni dan knjige i autorskih prava prigodim programom.
Kako je ove godine taj dan pado u nedjelju, a kako je Vijeće učenika škole pokrenulo i projekat obilježavanja Dana planete Zemlje – 22. aprila, dogovreno je da se ova dva značajna datuma obilježe isti dan, 21. aprila 2017. god. u našoj Galeriji @.
U projekat je bio uključen veliki broj učenika sa svih šest odsjeka.
Program za dan obilježavanja u školskoj Galeriji @ počeo je u12,00 sati – otvaranjem izložbe „Čitamo za Planetu“,  uz istoimeni dramski prikaz po tekstu koji je za tu priliku napisala i priredila bibliotekar škole Amina Abdulahović, a izveli su ga učenici Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo.
Ovom prilikom izloženi su  radovi koje su učenici radili na obje zadane teme i Dan knjige i Dan planete Zemlje, a rađeni su pod budnim okom profesora Elmine Suljević, Milijanje Lagumdžije, Almedine Fehratović, Lejle Ćehajić i Kreso Danila.
U 13,00 sati –  održano  je tradicionalno druženje sarejevskih srednjoškolaca.
Naša škola ugostila je učenike i bibliotekare sedam sarajevskih gimnazija (Prva gimnazija, Druga gimnazija, Treća gimnazija, Peta gimnazija, Gimnazija Dobrinja, Prva bošnjačka gimnazija) i Srednje ekonomske škole Sarajevo. Na druženju su učenici čitati svoje radove i time istakli da je cilj ovog obilježavanja pruženje šanse mladim ljudima da iskažu svoj dar za pisanje, kao i da ukažu na značaj knjige i zaštite autorskih prava i intelektualnog vlasništva.
Bibliotekari ovih škola već dugi niz godina ovim druženjima žele potaknuti mlade da se međusobno (u stvarnom, a ne samo virtualnom svijetu)  druže sa knjigama, da ih čitaju, ali i da pišu i da napisano predstavljaju svojim vršnjacima iz drugih škola i time stvaraju nova prijateljstva. Ove godine su bili i dio 2. Međunarodnog dana i noći knjige i autorskih prava 2017. u ogranizaciji BAM-a.
Žao nam je što je prostor naše Galerije@ bio mali i što nismo mogli ugostiti učenike i ostalih sarajevskih srednjih škola, ali će naša izložba biti otovrena do 26.04.2017. god. pa je svi zainteresovani mogu pogledati u tom periodu.