U petak je u tuzlanskoj Galeriji Mandžić otvorena izložba učenika Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo iz klase grafike profesora Borisa Čistopoljskog.

Na izložbi su prikazani radovi u različitim tehnikama, od linoreza, bakropisa, litografije, serigrafije i slično. Predstavljeno je 40-tak umjetničkih djela koja su nastala posljednjih 20-tak godina. To su zapravo umjetnički izrazi učenika svih razreda ove škole, a iz klase grafike profesora Borisa Čistopoljskog.

”To su učenici koji su sada možda i na Akademiji, dobijaju nagrade, završavaju kao poznati grafičari, možda sutra slikari. Ne mora značiti da će se baviti grafikom kada završe našu školu. Učenici naše škole znaju upisati pravo, političke nauke. Drago nam je da kad položi prijemni na Akademiji, da ne ostaje na ulici”, ističe Mensur Porović, direktor Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo.

Prije Tuzle, ova izložba prikazana je u različitim mjestima širom zemlje. Najčešće prisutni motivi na ovim djelima su mrtva priroda, portret i pejzaž. Oni su ujedno i osnovni predmet interesovanja u procesu nastave na grafici.

”Na izložbi ima nekih radova koji izlaze iz tih klasičnih motiva. Ako učenik uradi neku skicu koja je prihvatljiva za realizaciju, to prolazi”, navodi Boris Čistopoljski, profesor grafike u Srednjoj školi primijenjene umjetnosti Sarajevo.

Čistopoljski također navodi da je ovo šesta izložba u klasi grafike koja je prikazana od Sarajeva, Beograda, Bosanske Krupe, Mostara.

”Moja je želja da ti učenici upoznaju i druge učenike, obilaze druge gradove. Mi smo isto dovodili iz drugih gradova kod nas, tako da napravimo komunikaciju, da se nešto dešava i da učenici imaju nešto od toga”, kaže on.

Izložba učenika Srednje škole primijenjenih umjetnosti iz Sarajeva, u Galeriji Mandžić ostaje otvorena do kraja aprila. Nakon toga, za mjesec ili dva, kako najavljuju iz ove škole, seli u drugi grad.