U povodu obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, učenici Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu upriličili su izložbu fotografija nastalih tokom protekle godine u okviru djelovanja fotosekcije ove škole.
Tim povodom načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je u utorak, 28. februara 2017. godine zajedno sa predsjedavajućom Vijeća Karolinom Karačić, njenim zamjenicima Mustafom Mulićem i Sulejmanom Haljevcom, te pomoćnicom načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Zakirom Šero posjetio pomenutu srednjoškolsku ustanovu, te otvorio izložbu fotografija.

Profesorica Srednje škole primijenjenih umjetnosti Amra Patković, koja ujedno i vodi fotosekciju učenika, poželjela je dobrodošlicu prisutnima.

-Koristim priliku da izrazim posebnu zahvalnost načelniku Ajnadžiću što se odazvao našem pozivu da otvori ovu izložbu. Također se zahvaljujem i predstavnicima Općinskog vijeća koji su danas prisutni, mom velikom prijatelju i uglednom fotografu Alminu Zrni, direktoru škole Mensuru Poroviću, ali i učenicima koji su cijelu godinu vrijedno i marljivo radili kako bismo danas mogli otvoriti ovu izložbu i na taj način obilježiti veliki praznik naše domovine, istakla je Patković.

Direktor Porović je kazao da nije prvi put da Općina Centar podržava projekte ove škole, te da se nada da će takva praksa biti nastavljena i u budućnosti.

-Na ovaj način odlučili smo obilježiti Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, kao što već godinama unazad radimo. Naš fotograf Almin Zrno izvršio je odabir najboljih fotografija, a za nagrađene učenike pripremili smo posebna priznanja koja ćemo uručiti zajedno, dodao je Porović.

Nagrađene najbolje fotografije su: prva nagrada Belma Leka, dvije druge nagrade Dalila Prando i Anja Sterga i dvije treće nagrade Medina Viteškić i Sara Demirović.

Načelnik Ajnadžić je čestitao svim prisutnima predstojeći veliki praznik za našu domovinu, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

-Pripala mi je čast i zadovoljstvo da danas otvorim ovu izložbu i hvala na tome. Želim čestitati roditeljima što su odgojili ovako divnu i talentovanu djecu koja će sutra biti veliki umjetnici, ali i njihovim profesorima što njihove talente usmjeravaju na pravi način. Kažu da je teško razgovarati sa umjetnicima, ali ja smatram da ima još nešto teže, a to je ne razgovarati nikako. Mi mislimo da umjetnicima treba dati šansu i priliku, treba ih podržavati jer ovoj zemlji takvih ljudi treba. Sa vama želimo sarađivati i podržavati vas. Stojimo vam na raspolaganju u mjeri u kojoj budemo mogli, naglasio je Ajnadžić.