Danas smo u Galeriji@ naše škole obilježili Međunarodni mjesec školskih biblioteka. Projekat je pokrenula Međunarodna asocijacija školskih bibliotekara, 1999. god kada je obilježen prvi Međunarodni dan školskih biblioteka, da bi osam godina kasnije on prerastao u Međunarodni mjesec, a ne samo jedan dan.
Moto ovogodišnjeg obilježavanja je : Nauči odgonetnuti svoj svijet.
Tokom mjeseca oktobra na inicijativu naše bibliotekarke Amine Abdulahović, učenici Odsjeka likovno-grafičke opreme i ilustracije knjige i reklamne grafike izrađivali su bookmarkere, radili radove i razmjenjivali ideje kako na prigodan način ukazati na značaj i ulogu školske biblioteke. Odlučili su se da u školskoj galeriji izlože to što su uradili, kao i radove bivših učenika koji su u vezi sa temom, te stare i rijetke knjige koje posjeduje naša bibilioteka.
Da naši učenici jednako dobro sviraju, plešu i recituju, kao što slikaju, crtaju i oblikuju pokazali su u poetsko-muzičkom dijelu programa, ukazavši time da biblioteka nije samo prostor u kojem se posuđuju knjige, već se može istinski uživati, a najvažnije od svega, družiti.
U realizaciji projekta, osim bibliotekarke učestvovali su : prof. Elmina Suljević (likovno-grafička opreme i ilustracija knjige) – izrada plakata i radovi; prof. Milijana Lagumdžija (reklamna grafika) – izrada bookmarker-a i radovi učenika; prof. Elma Alić-Šobot i saradnik Mensur Bektić (oblikovanje u metalu) – postavka raritetnog dijela izložbe; prof b/h/s jezika i književnosti Irma Hodžić-Kapo- poetski dio; prof. Amra Patković i prof. Nevenka Georgijević-Ilić- postavka izložbe. Projekat ne bi bilo moguće realizirati bez nesebičnog truda i velikog zalaganja naših učenika: Nizame Ibrahimspahić, Lajle Sadiković, Sajre Šarenkape, Berine Vatreš, Merise Sokol, Kristine Tambur, Belme Leke, Anje Stergar, Eme Burnazović, Lejle Berbić, Žarka Ostojića i Kenana Babića – poetsko, muzički i plesni dio, te Sofije Stanarčević, Iman Kabaš i Tee Doko- postavka izložbe.