“Draw not War” premijerno prikazan u Sarajevu

Premijera animiranog filma “DRAW not WAR” održana je proteklog vikenda u Sarajevu u krcatom Art kinu “Kriterion”. Riječ je o filmu na kojem su učestvovali učenici Srednje škole primijenjenih umjetnosti iz Sarajeva, a koji govori o različitim fazama jednog projekta, koji je nastao da bi mladi razmišljali na temu mirnog suživota I dijaloga. Projekat je organiziran u okviru MIK-a 2015 te Ambasade Italije u BiH.

– Ovo je veliko iskustvo, ali ujedno I sreća ove generacije učenika da su imali priliku raditi na ovakvom animiniranom filmu s rediteljem iz Italije, Mateom Valentijem (Matteo Valenti). Postoje naznake da će I naredne godine saradnja biti nastavljena na nekim sličnim projektima. Film je već nagrađivan I učestvovao je na nekoliko svjetskih festivala, što će se dešavati i u budućnosti – kaže Mensur Porović, direktor Srednje škole primijenjenih umjetnosti.

Zahvaljujući naporima Ureda za obrazovanje Regije Liguria, film je dobio sponsorstvo nekoliko institucija, kao što su Grad Genova, Regija Liguria, italijansko Ministarstvo vanjskih poslova I međunarodne saradnje I Ministarstvo prosvjete. Osim toga, nagrađen je Medaljom predsjednika Republike Italije. Projekat je doveo do stvaranja tri kratka animirana filma na temu mira, koje su napravili studenti iz zemalja pogođenih sukobima: sa Bliskog Istoka (Izraelci I Palestinci), iz Sjeverne Irske (katolici i protestanti); iz Sarajeva (Bošnjaci, Srbi I Hrvati), u suradnji s vršnjacima iz škola iz Ligurije.

– Dvije svjetski poznate muzičke grupe, U2 i Pearl Jam, odobrili su, što inače ne čine, korištenje svoje tri muzičke numere kao muzičku pozadinu i inspiraciju za ovaj film. Film je podijeljen u nekoliko dijelova: dolazak delegacija u Genovu u novembru 2014. godine, njihovi međusobni susreti i zajednički naporan rad na pisanju scenarija, posjeta zemljama iz kojih dolaze; sve se završava sa tri animirana filma – pojašnjava Porović.

Osim direktora i profesora Stijepe Gavrića, Amre Patković te Milijane Lagumdžije u projektu su učestvovali učenici NejraJusić, Mario Jeličić, Irena Čuturić, Nikola Mirnić, Nikola Šotra, Sarah Dedović, Ana Milijević, Kemil Bekteši, Mateo Bunjevac, Thomas Perić, Lana Smječanin i Tony Kovačević.