Povodom obilježavanja 70 godina rada sarajevske Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Gradskoj galeriji “Collegium Artisticum” otvorena je izložba radova učenika ove škole, koju će zainteresirani moći posjetiti do 16.maja. Osim današnjih, predstavljeni su i radovi učenika prethodnih generacija.

Likovna pedagogija

Škola umjetničkih zanata osnovana je u vrijeme Austro-Ugarske monarhije u Bosni.Današnja zgrada sagrađena je 1893. godine, a u njoj još postoje predmeti od bakra izrađeni u Austriji.Od 1945.godine kao škola likovnog opredjeljenja snažno se uključuje u poticaj razvoja likovnih i primijenjenih umjetnosti, tako da danas u svim oblastima, kao i u oblasti likovne pedagogije, gotovo da i nema značajne ličnosti u BiH koja nije prošla kroz ovu školu kao učenik, nastavnik ili oboje-govori Mensur Porović, direktor Srednje škole primijenjenih umjetnosti.

Devastirana zgrada

Agresija na našu zemlju zaprijetila je da prekine kontinuitet rada škole.Uz velike materijalne štete, kao i migraciju nastavnog kadra i učenika,nastava se odvijala i za vrijeme ratnih dešavanja.U ljeto 1997.godine počelo je renoviranje dotrajale, devastirane zgrade.
Uz Voju Dimitrijevića, koji je bio i prvi direktor škole, prvi profesori bili su Ismet Mujezinović, Roman Petrović, Mica Todorović, Sigo Sumereker, Hasan Grapčanović, Hakija Kulenović i Rizah Štetić. O kakvom značaju škole se može govoriti, svjedoči i činjenica da su bivši učenici i nastavnici dobitnici velikog broja najvećih gradskih, republičkih i saveznih nagrada, što je tradicija koja se i danas nastavlja-ističe Porović.

http://www.slobodnaevropa.org/content/sarajevska-skola-velikih-umjetnika-manjak-svega-osim-volje-i-talenta/26999620.html