SARAJEVO, 17. aprila (FENA) – Javna ustanova „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo i Srednja škola primijenjenih umjetnosti danas su u Sarajevu otvorili izložbu fotografija „Inside“.

– Ovom izložbom obilježava se tri godine uspješne realizacije projekta prevencije ovisnosti s ciljem razvijanja životnih vještina i promocije zdravih stilova življenja koristeći pristup vršnjačke edukacije – kazala je za Fenu Sanela Pekić, socijalna radnica u JU„Terapijska zajednica Kampus“ KS.

Iz tog razloga danas su školama – Prva gimnazija, Četvrta gimnazija, Srednja škola primijenjenih umjetnosti i Srednja škola za okoliš i drvni dizajn, koje su učestvovale u projektu dodijeljene zahvalnice, a pedagozima – vršnjačkim edukatorima su dodijeljeni certifikati.

– Rezultat saradnje sa ovim školama je izložba portreta učenika Srednje škole primjenjenih umjetnosti. Poruka izložbe je da sve ono što je važno se nalazi unutar nas i potrebno je izgrađivati samopouzdanje, te unutrašnje vrijednosti i vještine komunikacije donošenja – rekla je Pekić.

Rezultat projekta prevencije ovisnosti, kaže, je da učenici kroz svoj primjer svojim vršnjacima predstavljaju uzore i ukazuju na koji način koristi slobodno vrijeme, te izabrati zdravi način živjeljnja.

Inače, od 2007. godine kroz Terapijsku zajednicu Kampus prošlo je više od 200 ovisnika o psihoaktivnim suptancama, od čega 30-40 posto apstinira to jest ne koristi psihoaktivne supstance o kojima su bili ovisni.