Izvor film festival

“Challenge and Express Yourself”

Ove godine je održan treći “Izvor film festival 2013”,  u organizaciji Fondacije “Izvor za ljepši život”. Na festivalu je predstavljeno deset filmova iz različitih škola na području Kantona Sarajevo.

Na takmičenje su se prijavili učenici iz Mašinske tehničke škole i Gimnazije Hadžići, te Prva bošnjačka gimnazija, Treća gimnazija, Gimnazija Obala, Srednja muzička škola, Srednja škola primijenjenih umjetnosti, Elektrotehnička škola za energetiku, Druga gimnazija i Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju iz Sarajeva.

Učenici su prisustvovali trodnevnom seminaru pod nazivom “Challenge and Express Yourself”, na kojem su učili osnove sedme umjetnosti te kako snimiti kratki film. Tema, scenarij, režija, lokacija, odabir glumaca i kostimografija je po njihovom izboru. Fondacija je svim učesnicima obezbjedila profesionalnog snimatelja i montažera.

Članovi žirija su Lejla Panjeta, Nedžad Begović i Stipe Svetinović, koji su pregledali i ocijenili rad mladih i talentovanih ljudi, te dali sugestije i prijedloge za dalje. Na svečanoj premijeri održanoj 9.11.2013. g. na lokaciji kino Bosna, za u kategoriji nagrada za najbolju režiju Srednja škola primijenjenih umjetnosti osvojila je prvo mjesto. Autori filma su Džankić Edin i Musić Irma.