Poštovani,
veliko mi je zadovoljstvo pozvati Vas na izložbu koja će se 23. Septembra 2024, godine održati u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti Sarajevo, na kojoj će biti predstavljeni radovi učenika JU Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo koji su bili učesnici radionica “Mladi kao čuvari tradicije” u sardanji sa BH Crafts, pod pokroviteljstvom UNDPa.
Fokus radionica su očuvanje i promocija tradicionalnih tehnika, suhog i mokrog filcanja, koje predstavljaju važan dio nematerijalnog naslijeđa naše države.
Našu Školu već obilježava očuvanje tradicije kroz postojeće nastavne predmete i odsjeke a saradnja sa Bosanskim rukotvorinama/BH Crafstom, na radionici “Mladi kao čuvari tradicije”, to dodatno naglašava.
Cilj radionice je, mladim ljudima, budućim „čuvarima“ tradicije predstaviti ovaj važan dio kulturne baštine, potaknuti ih na razmišljanje o mogućnostima, koje pruža usvajanje neke od ovih tehnika, i motivisati ih da novostečeno znanje i vještine njeguju kreativnim razmišljanjem i budućim praktičnim radom.
Dobro nam došli.