Izložba “Duh života” predstavlja tri autora koji su naši profesori:
-Lejla Bešić, rođena 1974. godine u Sarajevu.
Diplomirala 2001., godine na Akademiji likovnih umjetnosti, odsjek za grafiku u klasi profesora Dževada Hoze.
0d 2002. godine aktivan član ULUBiH-a.
Izlagala na više grupnih i kolektivnih izložbi u Bosni i Hercegovini i u inozemstvu. Živi i radi u Sarajevu.
Od 2003. godine započela rad u prosvijeti kao nastavnik Likovne kulture.
“Odabravši grafiku kao likovni izraz odabrala sam zahtjevne tehnološke procese rada i discipline. Naučena od samih početaka da motiv za izražavanje uvijek tražim u svojoj okolini , tamo odakle potičem. Upravo i ova retrospektiva mog likovnog izražavanja kroz grafičke otiske govori o mojim istraživanjima unutar jednostavnih i svakodnevnih susreta sa svjetlošću, sjenom, plodom, pejzažem ili
mrtvom prirodom.Osim crteža kroz retrospektivu su zastupljene grafička tehnika visoke štampe / drvorez i tehnike duboke štampe mezzotinta”.
-Senad Patković, Akademski kipar rođen u Sarajevu 1979.god. gdje je ujedno i nastanjen
Diplomirao na ALU u Sarajevu Odsjek -Kiparstvo.
“Uglavnom se bazirao na obradu metala i usavršio zanat, upoznao mogućnosti obrade metala i njegove ljepote, te se posvetio maksimalno njegovim mogućnostima prilikom obrade istog. Inspiraciju nalazi u svakodnevnom svijetu oko sebe, pored pomenutih zimskih ruža, često su to ženski aktovi, portreti, stilizovani i geometrijski oblici prožeti istraživanjem imaginarnog prostora sa pejsažima”.
-Taida Fitozović Bećiragić
Rođena 1984. u Brčkom
Diplomirala 2011. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na Odsjeku za grafiku, u klasi prof. Amele Hadžimejlić, gdje je upisala i postdiplomski studij.
“Koristeći se linijom kao sredstvom izražavanja u njenim intenzitetima,ekspresiji, dinamici, oštrini, reljefu, mekoći i pokretu nasuprot punim, baršunastim plohama, nastojim otisnuti potisnuto, poigravajući se tako simbolima upletenim ili prekrivenim čipkastim gravurama unutar živih rubova grafičkog otiska. Matricu koristim kao prostor intimnih zapisa, bez prenesene skice, povezujući sinergiju datosti trenutka prizivanjem neraskidive veze sa porijeklom i identitetom. Proces nastanka grafičkog lista doživljavam nalik alhemijskom ritualu, naglašavajući važnost procesa ponekad i ispred njegova finala”.
Autori su se predstavili sa 50 grafika (Lejla i Taida) i 12 skulptura (Senad).
Otvaranje izložbe 28. 10. 2024. u 12:30 sati
Galerija će biti otvorena svakim radnim danom od 9 do 15 sati, do 15. 11. 2024. godine
Dobro nam došli.