Posjeta izložbi -“Istočno od zapada, zapadno od istoka” – Rukopisna ostavština Savfet-bega Bašagića u Brusa bezistanu.
Izložba je organizirana povodom 100. godišnjice osnivanja Bašagićeve zbirke u Univerzitetskoj biblioteci u Bratislavi i 90. godišnjice smrti dr. Safvet-bega Bašagića te Dana slovačke kulture u Bosni i Hercegovini. Riječ je o unikatnoj izložbi Bašagićeve rukopisne ostavštine, koja je 1924. godine pohranjena u Univerzitetskoj biblioteci u Bratislavi, a koju je 1997. godine UNESCO upisao na listu svjetske dokumentarne baštine “Pamćenje svijeta”.
Nakon posjete Izložbi učenici su sa voditeljicama sekcije posjetili i mezar ovog znamenitog Bošnjaka koji se nalazi u haremu Gazi Husrev-begove džamije.
„ 1. oktobra su polaznici sekcije “Mipovci-umjetnici – kreativci” u pratnji bibliotekarke Amine Abdulahović i profesorice Amre Patković posjetili izložbu u Muzeju Sarajeva: Brusa bezistan posvećenu Safvet-begu Bašagiću u čast održanja kulture sjećanja.
“Ipak imade nešto što nije prolazno, što ne može ni puki slučaj, ni najljući neprijatelj uništiti, a to su umotvorine, koje mi zovemo literaturom.”
Mi ga poznajemo kao znamenitog bošnjačkog pisca, ali u njegov književni opus integrisane su sve sfere života koje je proučavao. Safvet-beg Bašagić bio je historičar, političar, intelektualac. Možemo s punim pravom reći da je on začetnik bošnjačke intelektualne evolucije, s obzirom na to da nosi titulu prvog bošnjačkog doktora nauka.
Aktivno govoreći sedam jezika, Bašagić je obogatio svoja djela lingvističkom širinom, čineći nama put do znanja lakšim. Poznato je da je preveo Khayyámove spise direktno s originalnog perzijskog jezika, što svjedoči o njegovom izuzetnom obrazovanju i volji da isto širi u narodu. Safvet-beg je neprestano isticao važnost obrazovanja i pozivao nas da učimo, jer je intelekt, prema njemu, bio ultimativni cilj čovječanstva.
Nije li suština života upravo spoznaja? Spoznaja kroz nauku, umjetnost, riječ… A na kraju, najvažnija od svih – samospoznaja.
“Slava svima junacima, što nam rodu na čast služe, Nek im vječna spomen bude, spominji ih vazda, druže!”
Tekst napisala : Sara Šahinović, IIIb