3. oktobra 2022. otvorili smo još jednu „sezonu knjiga“ u našoj školi, u Gimnazijskoj 11.
Naši učenici i profesori i ovoga puta odazvali su se pozivu naše bibliotekarke Amine Abdulahović da kao i do sada, obilježimo Međunarodni mjesec školskih biblioteka (International School Library Month), i promislimo o temi “Čitanje za globalni mir i sklad/harmoniju”, kao i Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama u BiH pod motom „Jedino što zaista morate znati je gdje se nalazi biblioteka“ (Albert Einstein).
Ideja je bezbroj, a naš informacijski pejzaž bit će šarolik, te će nadamo se, doprinijeti globalnom pejzažu i atmosferi slavlja knjige i biblioteka.
Učenici sa Odsjeka likovno-grafičke opreme i ilustracije knjige sa profesoricom Elminom Suljević ugostili su bibliotekarku koja ih je upoznala sa ovogodišnjim temama. Prihvatili su prijedlog da knjiga Džordža Orvela „1984“ bude ideja vodilja, te su čitali odlomke iz pomenute knjige i razgovarali o pročitanom. „Rodile“ su se i prve ideje. Učenik Irfan će u svojoj slikovnici o astronautu „bijeg od orvelovštine“ potražiti u sveMIRu, Emina edukativna slikovnica o spašavanju šuma pokušat će nam vratiti narušeni sklad sa prirodom. Belmina knjiga imat će umjesto četiri orvelovska loša ministarstva, četiri vile koje će spasiti svijet.
„Ako razmišljamo o kulturi, to već znači da o lijepom i o knjizi razmišljamo kao o izvjesnoj kreaciji“, mišljenja su učenici sa Odsjeka za tekstilni dizajn sa svojim profesoricama Irmom Tahmaz Mehmedagić i Almedinom Fehratović. Divno bi bilo čitati omiljene knjige u odjeći sa dezenima inspirisanim književnim likovima, ili nositi knjige u torbama od recikliranih materijala, koje ne narušavaju prirodni sklad (solarne torbe).
Učenici Literarno-recitatorske sekcije promišljat će o temama koje im je predložila profesorica jezika i književnosti, Emina Ćosibegović. Članovi sekcije su sa porofesoricom i bibliotekarkom razgovarali o ulozi biblioteke u izgradnji društva znanja, te o važnosti knjige u savremenom društvu. Učenici su u razgovoru istakli svoju zabrinutost što, kako su rekli “ne žive u društvu znanja, već informacija, poluinformacija i sve više dezinformacija – orvelovština je svuda oko nas“.
Pisat će radove, a učestovat će i na obilježavanju Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u BiH, te pokazati svoje recitatorske vještine.
Učenici Grafičke sekcije sa stručnom saradnicom za grafiku Lejlom Bešić Cocozza i bibliotekarkom razgovarali su o tome kako knjige spajaju ljude i u najtežim životnim okolnostima (ratnom vihoru), naveli su kao primjer knjigu „Kradljivica knjiga“ Markusa Zusaka. Učenici će osmisliti bookmarkere i članske karte za „ biblioteku po njihovoj želji“.
Volimo oktobar i nastavljamo sa našim aktivnostima … pratite nas…
Oktobar je… svi u biblioteku … svaka knjiga ima svoga čitaoca, a biblioteka je mjesto gdje vlada harmonija i mir !!!!